Ετήσιες καλλιεργητικές φροντίδες Ακτινιδιάς

Η καλλιέργεια της Ακτινιδιάς
    
Η Ακτινιδιά είναι είδος υποτροπικό, με μεγάλες εδαφικές απαιτήσεις. Απαιτεί υποστήριξη με κολώνες και σύρματα ενώ διαμορφώνεται σε δύο συστήματα, την ημικρεββατίνα και την κρεββατίνα. Η καλλιέργεια της είναι πολυέξοδη και απαιτεί μεγάλη τεχνική κατάρτιση σε ότι αφορά τη διαμόρφωση, το θερινό κλάδεμα, τη λίπανση κ. α. 
    Η ακτινιδιά απαιτεί εδάφη γόνιμα, ελαφρώς όξινα ή ουδέτερα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμμο και παρουσία ανθρακικού ασβεστίου κάτω από 6%. Είναι είδος υδρόφιλο και οι ανάγκες σε νερό είναι τεράστιες. Την περίοδο του καλοκαιριού απαιτεί τακτικές αρδεύσεις οι οποίες σε περιόδους καύσωνα εφαρμόζονται κάθε 48 ώρες. Λόγω του επιφανειακούς της ριζώματος είναι απαραίτητες οι τακτικές λιπάνσεις, γιατί οι εκπλύσεις στοιχείων όπως το άζωτο είναι μεγάλες. 

Η ακτινιδιά παράγει τους καρπούς της επάνω στους καρπούς του έτους. Τα άνθη εμφανίζονται στα πρώτα 4-5 γόνατα.  Οι ταξιανθίες είτε έχουν 1 ανθός ή 3 άνθη, 1 κεντρικό και δύο μικρότερα δεξιά και αριστερά τα οποία αφαιρούνται στο αραίωμα. Η σωστή επικονίαση είναι η σημαντικότερο παράμετρος για ποιοτική και ποσοτική παραγωγή. Η ποσότητα των σπόρων ανά καρπό καθορίζει και το τελικό μέγεθος. 




Πίνακας 1. Προτεινόμενοι ψεκασμοί για ένα υγιές αγρόκτημα.
Ιανουάριος – Φεβρουάριος
·                Ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των δένδρων από το Βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς και   μυκητολογικές ασθένειες όπως η Αλτερνάρια και το στεμφύλιο. Το βακτηριακό έλκος  είναι πολύ σημαντική ασθένεια η οποία μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς ένα κτήμα. 
·    Ψεκασμοί με πολυσουλφίδιο του Ασβεστίου (θειασβέστιο) σε αγροκτήματα που έχει εντοπισθεί βαμβακάδα είναι αρκετά αποδοτικοί, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 25 ημέρες από τα λάδια.   
·             Τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει η βασική λίπανση της ακτινιδιάς όπως αυτή αναφέρεται στο εξειδικευμένο άρθρο μας. Σε αγροκτήματα με μειωμένη βλάστηση καρποφόρων βλαστών μπορεί να γίνει εφαρμογή υποβοήθησης την βλάστηση με σκευάσματα.
Μάρτιος
·             Πριν το φούσκωμα των οφθαλμών είναι απαραίτητο να γίνει ο τελευταίος ψεκασμός με χαλκούς. 
·             Μόλις χνουδιάσει ο οφθαλμός πρέπει να γίνει ο ψεκασμός για την καταπολέμηση της βαμβακάδας με θερινό πολτό. 
·            Σε αγροκτήματα με υψηλό Ph πρέπει να γίνει μία εφαρμογή με φωσφορικό μονοαμμώνιο 5-10kg/στρ. γιατί η διαλυτότητα του φωσφόρου είναι πολύ μικρή.        
Απρίλιος
·          Περί τα μέσα του μήνα αρχίζει η βλάστηση των φυτών. Αν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να γίνεται εφαρμογή αμινοξέων διαφυλλικά ή από το έδαφος με υδρολίπανση.   Συνήθως, αυτήν την περίοδο ξεκινούν και οι αρδεύσεις οι οποίες πρέπει να είναι τακτικές μέχρι και την συγκομιδή
·         Σε περιοχές με ιστορικό βακτηρίου πρέπει να γίνει η πρώτη εφαρμογή με bion 50wg 20gr/στρ. καθώς και εφαρμογή με cofre cu 3lt/10στρ. μαζί με agros3 1lt/10στρ. για πρόληψη και κατά της φυτόφθορας. Σε περιόδους βροχών μπορεί να εφαρμοσθεί disper cu σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε γεωπόνου.
       
Μάϊος
·        Στις 5-10 Μαίου θα γίνει η 2η εφαρμογή με bion 50wg 20gr/στρ. Πριν την άνθιση πρέπει να γίνει το πρώτο κορυφολόγημα. Πρέπει από τον τελευταίο καρπό να αφήνουμε 2 φύλλα και να κόβουμε το υπόλοιπο βλαστό σε όσους βλαστούς φύονται από το σύρμα και κάτω. 
·   10-15 Μαίου ξεκινάει η άνθιση της ακτινιδιάς, στο στάδιο του μπουμπουκιού γίνεται το αραίωμα της ακτινιδιάς, όπου αφαιρούνται οι πλαϊνοί από το κεντρικό καρποί και οι πεταλούδες. Πριν ανοίξει το πρώτο λουλούδι πρέπει να γίνει η εφαρμογή αμινοξέων για υποβοήθηση της άνθισης. Μέσα στην ανθοφορία ΔΕΝ ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ γιατί έτσι πλένουμε την πολύτιμη γύρη των αρσενικών φυτών.
·         Στην πτώση πετάλλων πρέπει να γίνει εφαρμογή ασβεστίου από το έδαφος όπου αυτό είναι σε έλλειψη . Προσοχή, το ασβέστιο μετακινείται από το έδαφος στους καρπούς μόνο τις πρώτες 15-20 ημέρες από την άνθιση. Αυτή την περίοδο να μην γίνει εφαρμογή μεγάλων ποσοτήτων καλίου γιατί αυτό δρα ανταγωνιστικά ως προς το ασβέστιο. Στο στάδιο μικρού κερασιού μπορεί να γίνει και διαφυλλική εφαρμογή προιόντων που περιέχουν φυσικής προέλευσης κυτοκινίνη  για ενίσχυση των κυτταροδιαιρέσεων μέσα στον καρπό. Μπορεί να συνδυαστεί με Serenade aso για πρόληψη προσβολών από βοτρύτη και βακτήρια.

Ιούνιος
·         Μετά τις 21 ημέρες από την πτώση πετάλων μπορεί να γίνει η εφαρμογή του sitofex με ψεκασμό απευθείας στους καρπούς. Η ορμόνη αυτή δεν μετακινείται από τα φύλλα στους καρπούς. Όποιος καρπός δεν ψεκασθεί δεν θα ευεργετηθεί από τον ψεκασμό. Η λίπανση με σύνθετο κρυσταλλικό λίπασμα είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο. 
·         Η άρδευση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ελλιπής άρδευση ευνοεί τη μικροκαρπία. Η εφαρμογή του Hydromaat σε δόση 250-300/στρ. μειώνει τις ανάγκες σε άρδευση. 
·        Μετά την ορμόνη (10 ημέρες) μπορεί να γίνει ακόμη 1 εφαρμογή με bion 50wg. Καθώς και ξεχωριστή εφαρμογή με διαφυλλικό σκεύασμα ασβεστίου. 

Ιούλιος-Αύγουστος
·         Τους μήνες αυτούς υπάρχουν συχνότερα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η διαφυλλική εφαρμογή αμινοξέων πριν τους καύσωνες βελτιώνει σημαντικά την αντοχή σε αυτούς. Μέχρι 10 Ιουλίου πρέπει να γίνει η τελευταία εφαρμογή λιπάσματος από το έδαφος πριν τη συγκομιδή. Διαφυλλικά σκευάσματα ασβεστίου μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζονται. Εφόσον κριθεί απαραίτητο πρέπει να γίνει και δεύτερο κορυφολόγημα. Σε περίπτωση εμφάνισης της καφέ βρωμούσας πρέπει να γίνει άμεσα ψεκασμός με εντομοκτόνο. 

Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος
·             20 ημέρες πριν τη συγκομιδή πρέπει να γίνει εφαρμογή κατά του βοτρύτη, για να μην εμφανισθούν προσβολές εντός των ψυκτικών θαλάμων.
·    Η συγκομιδή γίνεται περί τα τέλη Οκτωβρίου, πάντα με τη χρήση γαντιών. Τα ακτινίδια πρέπει να έχουν πάνω από 6,3brix. Μετά τη συγκομιδή πρέπει να γίνει εφαρμογή με χαλκό, για τη μέγιστη προστασία από βακτηριώσεις. Τέλος, μετασυλλεκτική λίπανση είναι προαιρετική και πρέπει να γίνει πριν τον πρώτο παγετό.  
            Σε εδάφη που παρατηρείται έλλειψη οξυγόνου στις ρίζες πρέπει μετά που πέσουν τα φύλλα να εφαρμοστεί καλλιέργεια του εδάφους με ρίπερ 1,2 μέτρα μακριά από τους κορμούς των δένδρων και σε βάθος τουλάχιστον 80εκ. πάντα σε συνεννόηση με τους κατά τόπους γεωπόνους.   


Σε κάποια αγροκτήματα μπορεί να προκύψουν ιδιαίτερες ανάγκες φυτοπροστασίας όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της φυτόφθορας, σηψιριζίας, ή ακόμα και της ζήνας. 
Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Ο συγγραφέας δεν φέρει ευθύνη από τυχόν ζημιές που θα προκύψουν λόγω κακής χρήσης του εγχειριδίου αυτού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου