Ετήσιες Καλλιεργητικές Φροντίδες Ροδακινιάς

Η καλλιέργεια της Ροδακινιάς
Η Ροδακινιά ανήκει στα πυρηνόκαρπα, η καλλιέργεια της είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική σε σχέση με τα άλλα πυρηνόκαρπα. Τα σωστά βήματα για την επιτυχία της καλλιέργειας είναι η σωστή επιλογή των ποικιλιών, η άριστη γνώση της φυτοπροστασίας, της λίπανσης και της άρδευσης . Οι ποικιλίες που θα καλλιεργήσουμε θα πρέπει να ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας και να είναι ανθεκτικές στην ίωση Sharka. Η ροδακινιά προτιμάει εδάφη βαθιά, γόνιμα με καλή αποστράγγιση. Η σωστή άρδευση της ροδακινιάς γίνεται μόνο με σταγόνες ή μπεκ καταιωνισμού. Η διαρροής άρδευση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια με κύριο τη φυτόφθορα και τη μονίλια στον καρπό. Σε αυτό το εγχειρίδιο θα αναλυθούν βασικές πρακτικές λίπανσης και φυτοπροστασίας της ροδακινιάς ανάλογα με την εποχή.


Πίνακας 1. Προτεινόμενοι ψεκασμοί για ένα υγιές αγρόκτημα.
Ιανουάριος – Φεβρουάριος
·                Ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των δένδρων από το Βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων και   μυκητολογικές ασθένειες όπως ο εξώασκος, το Κορύνεο, η Μονίλια και το κλαδοσπόριο. Ειδικά ο εξώασκος είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια καθώς μπορεί να καταστρέψει παντελώς το φύλλωμα με αποτέλεσμα να μειωθεί και η ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής. 
·    Ψεκασμοί με πολυσουλφίδιο του Ασβεστίου (θειασβέστιο) σε αγροκτήματα που έχει εντοπισθεί βαμβακάδα, Σαν σοζέ ή χελωνάκι. Έχει ευεργετική δράση και στον εξώασκο. 
·       Ψεκασμός με θειικό ψευδάργυρο (ή εφαρμογή στο έδαφος (5kg/στρ) όπου έχει εντοπισθεί έλλειψη  στις εδαφολογικές εξετάσεις ή το Ph του εδάφους είναι πάνω από 8.
·             H εφαρμογή με βόρακα είναι σημαντική καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην μεταφορά του ασβεστίου στον καρπό καθώς και στη γονιμότητα της γύρης. Γίνεται το Γενάρη. 
Μάρτιος
·      Από τις Φεβρουαρίου παρατηρείται το πρώτο φούσκωμα των οφθαλμών στις πρωιμανθείς ποικιλίες. Από την έναρξη του φουσκώματος και μέχρι το χνούδιασμα του οφθαλμού πρέπει να γίνει ο τελευταίος ψεκασμός με οξείδιο του χαλκού και ο πρώτος ψεκασμός με syllit ή Ζιράμ για τον εξώασκο. 
·         Λίγο πριν γίνει η έκπτυξη της μύτης του πρώτου φύλλου πρέπει να γίνει ο δεύτερος ψεκασμός με syllit ή Ζιράμ. Αμέσως μετά πρέπει να γίνει ψεκασμός με εντομοκτόνα για την αντιμετώπισης των αφίδων, της βαμβακάδας και όλων των λεπιδόπτερων σε συνδυασμό με θερινό πολτό. 
·            Στο 10%-20% της άνθισης πρέπει να γίνει εφαρμογή για μονίλια με chorus ή score η atemi πάντα ανάλογα με τις εκάστοτε εγκρίσεις. Μπορεί να συνδυασθεί με αμινοξέα για υποβοήθηση της άνθισης. Στα νεκταρίνια πρέπει να γίνει και επέμβαση για τον θρίπα. 
·            Στο τέλος της άνθισης θα γίνει εφαρμογή με μυκητοκτόνο επαφής για μονίλια και κορύνεο. 
Απρίλιος
·           Αυτήν την περίοδο οι καρποί αυξάνονται ραγδαία ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και το πλούσιο φύλλωμα της ροδακινιάς. Οι καρποί πρέπει να εφοδιαστούν με αρκετό ασβέστιο εκτός των άλλων στοιχείων. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να γίνουν 2-3 εφαρμογές με διαφυλλικό ασβέστιο ή εφαρμογή νιτρικού ασβεστίου στην ρίζα (200-800 γρ./φυτό ανάλογα την ηλικία, το φορτίο αλλά και τη σύσταση του εδάφους) η εφαρμογή στο έδαφος βελτιώνει και το μέγεθος του καρπού. Σε αλκαλικά εδάφη να προτιμηθεί η νιτροθεϊκή αμμωνία. Οι διαφυλλική ψεκασμοί με ασβέστιο έχουν σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα στα ροδάκινα, ωστόσο το χλ. ασβέστιο με ψεκασμό στα ροδάκινα αυξάνει την αντοχή στη μονίλια. 
·       Αν την περίοδο αυτή επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητη η εφαρμογή αμινοξέων για την προωθήσει της βλάστησης και του μεταβολισμού των φυτών.
·         Περίπου στις αρχές Απριλίου πρέπει να τοποθετηθούν παγίδες παρακολούθησης για το έντομο της Ανάρσιας, της καρπόκαψας και του φυλλοδέτη για την παρακολούθηση των πλυθησμών. Σε προγράμματα παρεμπόδισης σύζευξης θα γίνει η τοποθέτηση των εξατμιστήρων. 
       
Μάϊος
·           Αρχές Μαΐου εντοπίζεται συνήθως η πρώτη εκκόλαψη των επικίνδυνων λεπτιδόπτερων, οπότε θα γίνει εφαρμογή ρυθμιστή ανάπτυξης (insegar) ή coragen στο μέγιστο της πτήσης ή θα γίνει εφαρμογή στην εκκόλαψη με delegate ή affirm. Τα παραπάνω σκευάσματα είναι τα πιο αποτελεσματικά στην συνδυαστική καταπολέμηση και των τριών λεπιδόπτερων. Ο επαναληπτικός ψεκασμός θα γίνει σε 20 ημέρες με εντομοκτόνο πάντα σε συνδυασμό με ωιδιοκτόνο και κλαδοσποροκτόνο.
·      Για τις ποικιλίες που ωριμάζουν 15-20 ημέρες πριν τη συγκομιδή της κάθε ποικιλίας είναι απαραίτητη η εφαρμογή  (2 φορές) μυκητοκτόνων για την αντιμετώπιση της μονίλιας των καρπών, συνιστάται ο συνδυασμός με εντομοκτόνο για την ανάρσια.
·         Στα νεκταρίνια από το σκίσιμο κάλυκα και μέχρι ο καρπός γίνει 6εκ. θέλει συνεχή παρακολούθηση αλλά και εφαρμογές για κλεονό, σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς πρέπει να εφαρμοσθεί και εντομολογική κόλλα στους κορμούς. 
Ιούνιος
·         Για τις ποικιλίες που ωριμάζουν μέσα στον Ιούνιο πρέπει να γίνει εφαρμογή διασυστηματικών μυκητοκτόνων για τη μονίλια, σε συνδυασμό με εντομοκτόνα για βρωμούσα και λεπιδόπτερα. 
·         Η άρδευση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ελλιπής άρδευση ευνοεί τη θερμοπληξία, τη φυλλόπτωση, τις προσβολές από σκολύτες και ξυλοφάγα έντομα καθώς και τη νέκρωση των ανθοφόρων οφθαλμών της επόμενης χρονιάς.
·       Στα τέλη του μήνα αναμένεται συνήθως η δεύτερη γενιά των λεπιδόπτερων όπου και πρέπει να γίνει η δεύτερη εφαρμογή ρυθμιστή ή Coragen ή Affirm opti στις ποικιλίες που ωριμάζουν μετά τις 15/7.
Ιούλιος-Αύγουστος
·         Τους μήνες αυτούς συνεχίζουμε την παρακολούθηση των εντόμων που προσβάλουν τον καρπό της ροδακινιάς και αναλόγως προβαίνουν στους απαραίτητους ψεκασμούς. Σε κάθε περίπτωση ψεκάζουμε για μονίλια κάθε 12 ημέρες ειδικά τις ποικιλίες Scarlet, Άνδρος, Venus, Red gold, Morsiani 60 Κτλ. Τέλος Ιουλίου-Αρχές Αυγούστου έχουμε συνεχείς και επικαλυπτόμενες γενιές ανάρσιας η οποία χτυπάει μαζικά όλες τις κορυφές των νεαρών φυτών. 
·      Τέλος Αυγούστου μπορεί να γίνει θρέψει με διαφυλλικούς ψεκασμούς ψευδαργύρου-βορίου-αζώτου για την ενίσχυση την καρποφορίας την επόμενη χρονιά. 
Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος
·   Τους μήνες αυτούς τα δένδρα μας εισέρχονται στην διαδικασία του ληθάργου. Ενώ με τους πρώτους παγετούς ξεκινάει και η διαδικασία της φυλλόπτωσης. Η εφαρμογή 2-3 φορές οξειδίων του χαλκού στο 50% της πρώτης των φύλλων είναι απαραίτητη. Βορδιγάλειος πολτός, υδροξείδιο του χαλκού, οξυχλωριούχος χαλκός, οξείδιο του χαλκού κ.α.
·         Σε αγροκτήματα με ιστορικό προσβολών από φυτόφθορα συστήνεται η εφαρμογή με ριζοπότισμα διαλύματος γαλαζόπετρας και διτανθρακικής αμμωνίας 1/6. Ενώ σωστό είναι και το βάψιμο του κορμού μέχρι το ύψος τις διακλάδωσης του δένδρου με μείγμα γαλαζόπετρας και ασβέστης ή έτοιμου μείγματος βορδιγάλειου πολτού.

Η λίπανση της ροδακινιάς

Η ροδακινιά είναι ένα φυτό το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη γνώση της θρέψης φυτών για την επίτευξη μίας σωστής λίπανσης. Η ροδακινιά απαιτεί βαθιά και γόνιμα εδάφη με καλή στράγγιση και Ph 6,5 με ανώτερο το 8. Αρχικά, πρέπει να αναλογιστούμε τις απομακρύνσεις θρεπτικών στοιχείων με τη συγκομιζόμενη παραγωγή. Έτσι, για κάθε τόνο νωπού προϊόντος απομακρύνουμε από το χωράφι μας 8Kg Άζωτο, 2kg Πεντοξείδιο του Φώσφορου, 8 κιλά Οξείδιο του Καλίου,  0,5 κιλό μαγνήσιο και 3kg Ασβέστιο(πηγή: Αγρότυπος). Επί προσθέτως, η αύξηση της οργανικής ουσίας (κοπριά) του εδάφους πρέπει να παραμένει ένας συνεχής στόχος, διότι μόνον έτσι κερδίζουμε αειφορία στην παραγωγή και στην ζωή του αγροκτήματος. Η ροδακινιά πρέπει να λιπαίνεται σε δύο δόσεις μία το χειμώνα και μια μετά την άνθιση μέχρι το αραίωμα. Σε χρονιές με υπερβολική καρποφορία μπορεί να γίνει λίπανση μετά την πτώση του κάλυκα με Νιτρικό ασβέστιο ή νιτρικό κάλιο ή σύνθετο κρυσταλλικό ή κοκκώδες λίπασμα πάντα συνοδεία άρδευσης ή με υδρολίπανση ανάλογα τον τύπο του εδάφους. Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι η κερασιά απαιτεί περισσότερο κάλιο από ότι άζωτο.
Η απόφαση του τρόπου και της ποσότητας της λίπανσης πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον Γεωπόνο. Λάθος λίπανση μπορεί να επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα. Πάντα, η λίπανση γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία του αγροκτήματος.
Η ροδακινιά είναι ένα φυτό που εισέρχεται τάχιστα στην καρποφορία. Γι'αυτό το λόγο πρέπει τα φυτά να μεγαλώσουν το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε στον τρίτο χρόνο να έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του αγροκτήματος. 

Πίνακας 2. Προτεινόμενες λιπάνσεις της Ροδακινιάς (ο πίνακας είναι ενδεικτικός και οι λιπάνσεις μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε αγροκτήματος σύμφωνα με την γνώμη ειδικού γεωπόνου)

Παρατηρήσεις
Συνδυασμοί
Ποικιλίες ροδακινιάς και νεκταρινιάς με υψηλή παραγωγή κάθε χρόνο. 

















Οι ποικιλίες αυτές παράγουν μεγάλο αριθμό καρπών ο οποίος πρέπει να έχει υψηλή ποιότητα. Τα δένδρα πρέπει να παραμένουν εύρωστα χωρίς να λαιμαργίζουν υπερβολικά γιατί αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των καρπών. 
Πρόταση 1. Βασική λίπανση τον Φεβρουάριο με ένα σύνθετο λίπασμα όπως 11-15-15, 12-11-18+τε, 15-5-20+τε, 15-15-15, 12-12-17κ.α. περίπου 1κιλό λιπασμα /30 κιλά αναμενόμενου καρπού.
Μετά την άνθιση και την καρπόπτωση πρέπει να γίνει προσθήκη 500γρ-800γρ  νιτρικού ασβεστίου ή/και 250γρ νιτρικού καλίου (αν υπάρχει αρκετό ασβέστιο στο έδαφος) σε δύο ισόποσες δόσεις. Η υπερβολική λίπανση ενδέχεται να προκαλέσει οψιμίση στην παραγωγή. Εφαρμογή χουμικών και φουλβικών οξέων στο έδαφος αν 10-15 ημέρες βελτιώνει την παροχή των στοιχείων προς το φυτό. Μετά τη συγκομιδή πρέπει να γίνει εφαρμογή 80γρ αζώτου ανά φυτό ως μετασυλλεκτική θρέψη. 

Προταση 2. Εφαρμογή κάθε 2-3 χρόνια και του μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, Φωσφόρου, Καλίου και Μαγνησίου. Για  παράδειγμα, 30 κιλά/στρέμμα 0-46-0 σε συνδιασμό 90κιλά/στρέμμα θειικό καλιομαγνήσιο 0-0-30 (αλκαλικά εφάδη). Ενώ η   εφαρμογή του αζώτου θα γίνεται σε ετήσια βάση με τι μορφή νιτροθεϊκής αμμωνίας (40kg/στρ) στα αλκαλίκα εδάφη πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο ή Νιτρικού ασβεστίου με βόριο (80kg/στρ) σε εδάφη φτωχά σε ασβέστιο. Το άζωτο μπορεί να εφαρμόζεται σε δύο δόσεις μισό πριν την άνθιση και μισό μετά τι συγκομιδή.

Πρόταση 3. Σε περιπτώσεις που είναι επιθυμητή η υπερβολική πρωιμότητα δεν συνιστώ να γίνουν λιπάνσεις  αζώτου αργά το χειμώνα. Αντιθέτως, η λίπανση με άζωτο (60% των απαιτήσεων) να γίνεται με το τέλος της συγκομιδής, ενώ με φώσφορο και κάλιο και το υπόλοιπο 40% του αζώτου να γίνεται στα μέσα-τέλη του χειμώνα. Έτσι επιτυγχάνουμε σωστή αποθησαύριση για την επόμενη χρονιά η οποία θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για την πρώιμη παραγωγή ενώ αποφεύγουμε την ύπαρξη υπερβολικού αζώτου στο εδαφικό διάλυμα την άνοιξη.

*Σε εδάφη με υψηλό Ph και έλλειψη σε ιχνοστοιχεία θα πρέπει να εφαρμόζονται αναλόγως τις διαπιστωμένες ελλείψεις θειικός σίδηρος, βόρακας και θειικός ψευδάργυρος κάθε 2-3 χρόνια.
Ποικιλίες που χαρακτηρίζονται από χαμηλή καρπόδεση ή έντονη καρπόπτωση.
Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που δεν καρποδένουν ικανοποιητικά, ειδικά σε πεδινά αγροκτήματα, (πχ. Bigtop, Sweet scarlet κ.α.) ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν ιδιαίτερη λαιμαργία. Εδώ απαιτείται πολύ μετριοπαθής λίπανση ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια και μέχρι να εισέλθουμε σε πλήρη καρποφορία. Οι υπερβολικές λιπάνσεις και κυρίως οι αζωτούχες θα αποτρέψουν τα φυτά από την δημιουργία ανθοφόρων οφθαλμών ενώ θα εντείνουν την ασταμάτητη βλάστηση λαίμαργων και ισχυρών βλαστών.
Πρόταση 3. Σε αυτά τα αγροκτήματα, προτείνεται συντηρητική λίπανση κάθε χειμώνα με 500-800 γρ. ανά δένδρο με ένα σύνθετο λίπασμα με μικρό ποσοστό σε άζωτο τύπου 1-2-2 ή 1-2-3. Η υπερλίπανση μπορεί να   εντείνει το πρόβλημα της ακαρπίας. Ωστόσο, κατά την ανθοφορία συστήνονται ψεκασμοί αμινοξέων ή σκευασμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και Βόριο και προσθήκη μελισσών για να αυξηθούν τα ποσοστά καρπόδεσης.
Στην περίπτωση που μετά την επικονίαση υπάρξει υπερβολική καρπόδεση τότε προτείνεται άμεσα η λίπανση με επιφανειακά λιπάσματα και διαφυλλικά σκευάσματα προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική ποιότητα.

·         Μετά τη συγκομιδή σε όλες τις ποικιλίες και σε όλα τα υποκείμενα απαιτείται η λίπανση με άζωτο και ιχνοστοιχεία, κυρίως βορίου και ψευδαργύρου. Μόνον έτσι θα κατοχυρωθεί η σωστή αποθησαύριση των απαραίτητων υδατανθράκων για την επόμενη σεζόν. ΠΡΟΣΟΧΗ είναι μέγα λάθος να προσθέσουμε ένα σύνθετο λίπασμα μετά τη συγκομιδή, διότι ο φώσφορος θα δεσμευθεί ισχυρώς από τα επιφανειακά στρώματα του εδάφους και θα αδρανοποιηθεί ενώ το κάλιο θα δεσμευθεί στα κολλοειδή του εδάφους (ειδικά στα βαριά εδάφη) ή θα ξεπλυθεί στα αμμώδη εδάφη, χωρίς να είναι διαθέσιμος στα φυτά την επόμενη χρονιά.

·         Η εφαρμογή των ιχνοστοιχείων θα γίνει με σκευάσματα βορίου και ψευδαργύρου.

·       Ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη από ζημιές που θα προκληθούν από κακή χρήση του εγχειριδίου αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου