Drosophilla suzukii (matsumura) , Κηλιδόπτερη Δροσόφιλα

Εικόνα. Επάνω το θηλυκό έντομο αριστερά και το αρσενικό δεξιά.
Κατω οι προνύμφες και η pupa του εντόμου.

     Δεν υπάρχουν και πολλές λέξεις για να περιγράψουμε ένα από τα πιο καταστροφικά έντομα των φρούτων στον κόσμο. Αυτή η μύγα των φρούτων είναι ένα δίπτερο με εξαιρετικές ικανότητες εγκλιματισμού στις περιοχές όπου πρωτοεμφανίζεται. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκε στην Ελλάδα και έχει εξαπλωθεί αρκετά, σχεδόν σε όλες τις κεράσοπαραγωγικές περιοχές. Η εμφάνιση των πρώτων τέλειων εντόμων λαμβάνει χώρα από τα μέσα Μαΐου. 

Η αναγνώριση του εντόμου πρέπει γίνεται προσεκτικά για να μην συγχέεται με τα άλλα είδη του γένους αυτού. Τα τέλεια είναι χρώματος ανοιχτού καφέ με μαύρες ζώνες στην κοιλιά, οι οφθαλμοί είναι έντονα κόκκινοι. Τα αρσενικά έχουν μέσο μήκος 2,5χιλ και δύο μαύρες κηλίδες στο πίσω μέρος των πτερύγων που είναι χαρακτηριστικές του είδους. Τα θηλυκά έχουν μέσο μήκος 3,1 χιλ. και διαθέτουν έναν μεγάλο πριονωτό ωοθέτη. 

Το δίπτερο αυτό «πολυβόλο» έχει έως 12 γενιές το έτος με ένα μικρό βιολογικό κύκλο λίγων εβδομάδων, κάθε θηλυκό όμως καταφέρνει να γεννήσει έως 300 αυγά αφήνοντας 1-3 σε κάθε οπή ωοτοκίας. Σε έναν καρπό μπορούν να γεννήσουν πολλά θηλυκά και από αυτόν να εξέλθουν έως και 70 νέες μύγες. Τα ωά εκκολάπτονται το πολύ σε 60-70 ώρες, οι προνύμφες ωριμάζουν 3-13 ημέρες και οι νύμφες 3-10 ημέρες. Εργαστηριακά στους 28 βαθμούς μία γενιά ολοκληρώνεται σε 7 ημέρες!!!! (Dreves et al. 2009)

Η ζημιά που προκαλεί έγκειται στην κατάρευση του καρπού μετά την ωοτοκία. Η προνύμφη τρέφεται με τη σάρκα των καρπών και οι δευτερογενής μολύνσεις από μύκητες και βακτήρια τον καταστρέφουν. Οι καρποί που είναι πιο ευαίσθητοι είναι τα κεράσια η φράουλα και τα μούρα. 
Εικόνα 1. Καρπός κεράσιας μετά από προσβολή δροσοφιλας. 

Η αντιμετώπιση του εντόμου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση του πληθυσμού. Σε περίπτωση που εντοπιστεί το έντομο πρέπει άμεσα να γίνει παρακολούθηση με παγίδες οι οποίες περιέχουν ελκυστικό υγρό (χυμός μήλου, μαγιά και ζάχαρη, ειδικό τροφοελκυστικό κ.α.) έπειτα προτείνονται δολωματικοί ψεκασμοί ανά εβδομάδα για τον περιορισμό του πλυθησμού. Σε περιόδους μεγάλης έξαρσης πρέπει να γίνονται ψεκασμοί καλύψεως με πυρεθρίνες, spinosad, spinetoram κ. α. ΠΡΟΣΟΧΗ, λόγω του τρομερού αναπαραγωγικού δυναμικού πρέπει να υπάρχει συνεχείς επαγρύπνηση. Στα κεράσια η κάλυψη με εντομοκτόνα πρέπει να ξεκινάει από την αλλαγή του χρώματος σε λευκό κόκκινο. 

Βιβλιογραφία:

Dreves, A.J., Walton, V. and Fisher, G., 2009. A New Pest Attacking Healthy Ripening Fruit in Oregon. Spotted wing Drosophila: Drosophila suzukii (Matsumura). Oregon State University


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου