Ποικιλίες βερικοκιάς, Αξιολόγηση (upd. 14/12/2022)

Το επιτραπέζιο βερίκοκο έχει αρχίσει να ανεβαίνει κατακόρυφα στις προτιμήσεις των αγροτών. Οι λόγοι είναι πολλοί, πρώτον οι σύγχρονες αυτογόνιμες και παραγωγικές ποικιλίες που είναι ανθεκτικές ή ανεκτικές στην ίωση σάρκας και δεύτερον η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί εμπορικά στα ροδάκινα γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ δεκάδες κτήματα βερικοκιάς με σύγχρονες ποικιλίες, παρακάτω επισυνάπτω τις παρατηρήσεις μου σε κάθε ποικιλία. Δεν εμπορεύομαι φυτά. 

Το βερίκοκο έχει σαφώς λιγότερους εχθρούς από τις άλλες καλλιέργειες καθώς τα βασικά του προβλήματα είναι η Μονίλια, το Κορύνεο από μύκητες, το βακτηριακό έλκος από βακτήρια και η Ανάρσια από τα εντομολογικά. Η βερικοκιά απαιτεί πολλές αρδεύσεις. Η τάση της βερικοκιάς να έχει φύλλα μέχρι αργά το φθινόπωρο αυξάνει αρκετά το χρόνο των αρδεύσεων. Ουσιαστικά εφόσον έχει φύλλα, ακόμη και τον Οκτώβριο, αν επικρατούν συνθήκες ξηρασίας, πρέπει να αρδεύεται. Σε αντίθετη περίπτωση το φυτό αφυδατώνεται και νεκρώνει τους καρποφόρους οφθαλμούς με αποτέλεσμα αυτοί να μην ανθίζουν την επόμενη χρονιά. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί κάποιες νέες ποικιλίες και παρακολουθούμε τη συμπεριφορά τους.

1. Mogador
Η ποικιλία αυτή είναι ισπανικής προέλευσης, μερικώς αυτογόνιμη (κατά την άποψη μου) ενώ το δένδρο είναι ημίπλαγιοκλαδο. Η ανάπτυξη του δένδρου είναι δυνατή και μπορεί από τον 3ο χρόνο να μπει σε παραγωγή. Η άνθιση πολύ πρώϊμη και μπορεί να ξεκινήσει στις 15/2!, ενώ η ωρίμανση της γίνεται το πρώτο 10 ήμερο του Μαΐου στην περιοχή των Γιαννιτσών. Ο καρπός είναι μέσου μεγέθους και ικανοποιητικός για την εποχή. Έχει ωραίο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Έχω εντοπίσει μία ευαισθησία στο σχίσιμο του καρπού η οποία μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα σε βροχερές χρονιές ή σε όψιμες λιπάνσεις. Στα χωράφια που παρακολουθώ έχω εντοπίσει προσβολές από το ιό της PPV (σάρκα) ενώ στο εξωτερικό την αναφέρουν σαν ευαίσθητη. Η ποικιλία απαιτεί τακτικά θερινά κλαδέματα για την σωστή διαμόρφωση του δένδρου. Η ποικιλία απαιτεί αυστηρά κλαδέματα το καλοκαίρι για την επίτευξη καρπών μεγάλων σε μέγεθος αλλά και πρώιμης συγκομιδής. Τα χειμερινά κλαδέματα πρέπει να είναι εξίσου αυστηρά για την αποφυγή υπερκαρποφορίας.

* Στο εξωτερικό αποσύρεται σταδιακά λόγω του ανοίγματος της ραφής που δημιουργείται κατά την ωρίμανση του καρπού. Αντικαθίσταται από την Nestor.

Mikado
Ποικιλία πρώιμη, 3 ημέρες πριν την Mogador. Είναι αυτογόνιμη πολύ παραγωγική ποικιλία η οποία παράγει μεγάλα και νόστιμα για την εποχή φρούτα. Ωστόσο, είναι ευαίσθητη στην σάρκα και δεν συνιστώ πλέον τη φύτευση της παρά μόνο σε καθαρές από σάρκα περιοχές














2. Pricia
Γαλλικής προέλευσης ποικιλία. Η ποικιλία είναι αυτογόνιμη, πολύ παραγωγική και πιο όψιμης άνθισης από την Mogador, ενώ ωριμάζει το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Έχει έντονο κόκκινο χρώμα ειδικά στους καρπούς που βλέπει ο ήλιος. Ο καρπός έχει μέσο ή και μεγάλο μεγέθος αν αραιωθεί καλά. Η ποικιλία είναι ανθεκτική στο σχίσιμο του καρπού ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει σάρκα. Ένα πιθανό μειονέκτημα της ποικιλίες είναι η έντονη ξινή γεύση που έχει την περίοδο της ωρίμανσης και δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα πότε είναι πραγματικά ώριμο για συγκομιδή. To 2020 είχαμε αναφορές ότι μαλακώνουν εύκολα οι καρποί στις κορυφές. Μερικές πρώιμες ποικιλίες απαιτούν αρκετά χέρια συγκομιδής για να αποφευχθεί το παραπάνω πρόβλημα. 
Σε αρκετά αγροκτήματα παρατηρήθηκε έντονη ασυμφωνία με το υποκείμενο C29. Τα φυτά ξηρένονται σε μεγάλο βαθμό από το εμβόλιο και πάνω, το υποκείμενο αναβλασταίνει συνεχώς. 

3. Spring blush
Γαλλικής προέλευση μη αυτογόνιμη ποικιλία η οποία όμως είναι πολύ παραγωγική  σε χωράφια ζεστά και με καλή επικονίαση. Η ποικιλία ανθίζει νωρίς και απαιτεί την παρουσία δύο ποικιλιών επικονιαστών (Mogador, lilly cot, pin cot). Είναι καρπός μεγάλος, με λίγο κόκκινο επίχρωμα (20%). Ο καρπός έχει καλό ειδικό βάρος και οι αποδόσεις εύκολα μπορεί να ξεπεράσουν τους 2τον/στρέμμα. Η ποικιλία είναι ευαίσθητη στο σχίσιμο του καρπού. Προσοχή, η ποικιλία είναι μη αυτογόνιμη, υπάρχουν κτήματα που την περίοδο της άνθησης, λόγω κλιματικών συνθηκών, δεν πετάει σωστά η μέλισσα για επικονίαση με αποτέλεσμα η καρπόδεση να μην είναι ικανοποιητική. Μέχρι στιγμή δεν έχω δει την παρουσία του ιού της σάρκας στην ποικιλία αυτή, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσβάλλεται. Η ποικιλία έχει έντονο πρόβλημα με σκάσιμο παρουσία βροχών κοντά στη συγκομιδή, η εφαρμογή 40γρ. βόρακα το χειμώνα στο έδαφος μειώνει το πρόβλημα.

4. Mediabel
Μερικώς αυτογόνιμη ποικιλία με εντυπωσιακά στοιχεία. Η ποικιλία ωριμάζει στις 1-6 Ιουνίου και ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, σχήματος οβάλ και έντονου πορτοκαλοκόκκινου χρώματος. Η ποικιλία έχει πρώιμη άνθιση και μέτρια καρπόδεση. Μέχρι στιγμής δεν έχω εντοπίσει την ίωση σάρκας στους καρπούς ή σε δένδρα της ποικιλίας. Έχει αναφερθεί μία μερική ευαισθησία στην ποικιλία στα ψυγεία, ειδικότερα κάποιοι αγοραστές αναφέρουν ανεξήγητα μαυρίσματα στην επιδερμίδα του φρούτου. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ευαισθησία των φυτών σε ασθένειες του ξύλου (Ίσκα, ευτυπίωση, βακτηριακό έλκος) Τα δένδρα της ποικιλίας αυτής έχουν πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα και έντονη πλάγια και άναρχη βλάστηση.

5. Wonder cot
Ποικιλία μη αυτογόνιμη που ωριμάζει το πρώτο 10 ήμερο του Μαΐου. Ο καρπός είναι μεγάλος για την εποχή καθώς και πολύ αρωματικός. Δεν έχω δει μέχρι στιγμή ίωση σάρκας, ενώ φαίνεται μέχρι στιγμής ότι δεν σχίζει. Η ποικιλία θέλει σταυροεπικονίαση με τον επικονιαστή Lilly Cot. Απαιτεί άνθιση με ζεστό καιρό και ισχυρή παρουσία μέλισσας. Η επιλογή του αγροκτήματος πρέπει να γίνει βάσει των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν την περίοδο της άνθισης. Παρά ταύτα η ποικιλία παραμένει υψηλού ρίσκου σε ότι αφορά την παραγωγικότητα της.




6. Tsunami


Ποικιλία μη αυτογόνιμη με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για την εποχή της. Είναι ένας αρωματικός καρπός με κόκκινο επιχρωματισμό σε ποσοστό 30%. Η ποικιλία απαιτεί αρκετούς επικονιαστές μέσα στο χωράφι για την επίτευξη ικανοποιητικής καρπόδεσης. Η Spring Blush, η Colorado και η Big Red φαίνεται ότι συνδυάζονται ικανοποιητικά, ενώ έχουν και ταυτόχρονη ωρίμανση. Η ποικιλία είναι αρκετά ανθεκτική στις μεταχειρίσεις άλλα και μετασυλλεκτικά ωστόσο απαιτεί προσεκτική διαχείριση της λίπανσης ειδικά σε ότι αφορά το άζωτο. Από τα μειονεκτήματα της φαίνεται πως είναι ένα κενό σαν ρωγμή που δημιουργείται στη ραφή του φρούτου. Ο εφοδιασμός των δένδρων με βόριο το χειμώνα μειώνει το πρόβλημα.

7. Κιότο
Ποικιλία αυτογόνιμη, υπερβολικά παραγωγική με όψιμη άνθιση (5/3-15/3) όψιμη ωρίμανση (16/6) και μέτρια ανάπτυξη φυτού. Η παραγωγή μπορεί να υπερβεί τους 3 τόνους το στρέμμα. Η Κιότο είναι ευαίσθητη στην ίωση Sharka, PPV, ωστόσο με κάποιες μεταχειρίσεις (εφαρμογές μολυβδενίου και καλίου) περιορίζεται η έκφραση των συμπτωμάτων επάνω στον καρπό σε σημείο να μην ξεχωρίζει εύκολα αν είναι μολυσμένο το φυτό ή όχι. Το φυτό δεν αναπτύσσεται με ιδιαίτερη λαιμαργία και απαιτεί 3-4 χρόνια για το τελικό μέγεθος. Το μέγεθος του καρπού είναι πολύ μεγάλο αλλά προϋποθέτει αυστηρό κλάδεμα, αραίωμα και σωστή λίπανση. Η ποικιλία είναι ευαίσθητη στο βακτήριο Xanthomonas arboricola το οποίο προκαλεί νεκρωτικές κυκλικές κηλίδες στον καρπό καθώς και στο έντομο Anarsia lineatella (σκουλήκι στο κοτσάνι). Τα φρούτα της ποικιλίας αυτής έχουν ιδιαίτερα καλή συντηρησιμότητα. Παρά ταύτα η ποικιλία μειονεκτεί στην συμβατότητα με τα συνήθη υποκείμενα. Η φύτευση στο υποκείμενο C29 δεν ενδείκνυται εξαιτίας της έντονης ασυμβατότητας μετά τον 4ο έτος. Γενικότερα η Kyoto είναι η ποικιλία με τις περισσότερες απώλειες δένδρων στον αγρό. Η φύτευση σε υποκείμενο GF677 με ενδιάμεση γέφυρα μειώνει το πρόβλημα.

8. Lady cot
Ποικιλία αυτογόνιμη, υπερβολικά παραγωγική με όψιμη άνθιση (5/3-15/3) όψιμη ωρίμανση (23/6) με ζωηρή και ορθόκλαδη ανάπτυξη. Το παραγωγικό δυναμικό υπερβαίνει του 3τον./στρ. Μ. Έχουμε παρατηρήσει ότι κατά την ωρίμανση εντοπίζεται ελαφρύς σκούρος μεταχρωματισμός της σάρκας του φρούτου πέριξ του σπέρματος. Η ποικιλία έχει έντονο πράσινο φύλλωμα ενώ η ανάπτυξη του φυτού είναι έντονα ορθόκλαδη. Πολλές φορές απαιτεί άνοιγμα των βραχιόνων του φυτού στον δεύτερο και τρίτο χρόνο. Κατά την διαμόρφωση της καλό είναι να αφήνουμε τουλάχιστον 6 βραχίονες γιατί η βασική της παραγωγή είναι πάνω σε αυτούς. Θεωρώ ότι πρόκειται για την ναυαρχίδα των ποικιλιών βερικοκιάς. 
Προσοχή, τον Ιούνιο του 2021 εντοπίσαμε προσβεβλημένους καρπούς Lady cot από τον  Ιο PPV που προκαλούν την ασθένεια Sharka. Ωστόσο δεν εμφανίζει επιδημικά χαρακτηριστικά στην ποικιλία.




9. Anegat.
Ποικιλία αυτογόνιμη και πολύ παραγωγική με όψιμη άνθιση (10/3-20/3) και πολύ όψιμη ωρίμανση (10/7 κατά μέσο όρο). Η ποικιλία είναι πολύ καινούργια γιαυτό το λόγο δεν μπορώ να αναφέρω παραγωγικό δυναμικό, ωστόσο η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι πολύ καλή. Πιθανώς είναι ανθεκτική στην ίωση sharka. Το δένδρο είναι λαίμαργο και ημιορθόκλαδο. Πιστεύω ότι λόγω εποχής ωρίμανσης θα φυτευτεί πολύ τα επόμενα χρόνια. Το μέγεθος του καρπού είναι μεγάλο και το χρώμα του ελαφρός πορτοκαλί. 










10.Farbela
H Farbela είναι όψιμη, αυτογόνιμη ποικιλία με καρπούς μεγάλους και ζουμερούς. Οι καρποί της έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα και αξιοπερίεργο σχήμα με ελαφρώς πεπλατυσμένη τη μία πλευρά. Η άνθιση της ποικιλίας είναι όψιμη. Η ωρίμανση της είναι 2 ημέρες πριν από την Farbaly. Είναι αξιόλογη ποικιλία και συστήνω την φύτευση της σε όποιον δεν θέλει να φυτέψει Farbaly. Τα φυτά δεν έχουν δείξει συμπτώματα του Ιού της σάρκας μέχρι στιγμής. Η ποικιλία είναι πολύ παραγωγική όχι όμως όσο η Farbaly. 
* Κατά τους ελέγχους που κάνουμε τα τελευταία χρόνια εντοπίσαμε σπασμένους πυρήνες κατά την συγκομιδή. Το θέμα ερευνάτε μήπως προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποια λύση!

11. Farbaly 
H farbaly είναι αυτογόνιμη και όψιμη ποικιλία. Είναι πολύ παραγωγική και ανεκτική στην ίωση Sharka (PPV). Η ποικιλία ανθίζει το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου και ωριμάζει συνήθως μετά τις 15/7. Είναι ποικιλία με εντυπωσιακές αποδόσεις οι οποίες μπορεί να υπερβούν εύκολα τους 4 τόν./στρέμμα. Ο καρπός έχει μέτριο προς μεγάλο μέγεθος και καλή μετασυλλεκτική συντηρησιμότητα, δεν μαλακώνει εύκολα. Η σάρκα του φρούτου κολλάει επάνω στο κουκούτσι και αποκτά μαλακή υφή κατά την ωρίμανση. Ο καρπός είναι ευαίσθητος στις υπερβολικές βροχοπτώσεις κατά την ωρίμανση διότι σταφιδιάζει (Εικόνα). Αντιθέτως στα πολύ ζεστά καλοκαίρια εμφανίζει σκούρες νεκρωτικές κηλίδες κυρίως στην εκτεθειμένη στον ήλιο πλευρά σε μικρό όμως ποσοστό. Οι απόψεις για το εμπορικό ενδιαφέρον της ποικιλίας διίστανται ωστόσο για αρκετά χρόνια απολαμβάνει υψηλές τιμές παραγωγού. 



12.Domino
Καινούργια Ισπανική ποικιλία με εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Η ωρίμανση της είναι 4 ημέρες πριν την Kyoto. Τα στοιχεία από το εξωτερικό μιλούν για μία ποικιλία εξαιρετική με αντοχή στην Ίωση PPV (sharka). Ο καρπός είναι μεγάλος (ΑΑ) σκληρός με κόκκινο επίχρωμα στο 50% του φρούτου.  Η ποικιλία είναι αυτογόνιμη και η άνθιση της είναι το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου. Θεωρώ ότι είναι ενδιαφέρουσα ποικιλία για την εποχή ωρίμανσης. 





13. Cebas Red
Ποικιλία υπερπρώιμη και με πολύ πρώιμη άνθιση. Η ωρίμανση της είναι 2 ημέρες πριν την Mogador. Ανθίζει περί της 20-25/2, έτσι είναι φυσικό επακόλουθο να αποφεύγονται οι περιοχές με όψιμους παγετούς. Είναι αυτογόνιμη και δεν χρειάζεται επικονιαστές. Οι δημιουργοί της αναφέρουν ότι είναι ποικιλία ανθεκτική στην ίωση PPV, sharka. Ωστόσο, αυτό δεν το έχουμε εξακριβώσει ακόμα στην Ελλάδα. Ο καρπός της είναι όμορφος μεγάλος για την εποχή και με 40% κόκκινο επιχρωματισμό. Θεωρώ, ότι πρόκειται για ποικιλία με μεγάλο ρίσκο το οποίο όμως μπορεί να αποδώσει υψηλά εισοδήματα στον παραγωγό. 

14. Bergeval
Πρόκειται ίσως για τον πιθανότερο αντικαταστάτη της Kyoto. Είναι ποικιλία αυτογόνιμη, πολύ παραγωγική με καρπό μέτριου έως μεγάλου μεγέθους. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι ευαίσθητη στην ίωση PPV, σάρκα. Είναι δένδρο ημί-ορθόκλαδο που γίνεται εύκολα κύπελλο. Ο καρπός είναι νόστιμος και σκληρός υστερεί όμως στο κόκκινο επίχρωμα (10%). Η ωρίμανση της είναι συνήθως στις 15 Ιουνίου.






15. Primidi
    Άριστη μεσοπρώιμη ποικιλία με λίγο κόκκινο επίχρωμα και πορτοκαλί χρώμα. Είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει 6 ημέρες πριν την Bora. Η ωρίμανση είναι σε καλή εποχή λόγω της έλλειψης μεσοπρώιμων ποικιλιών. Δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ευπάθεια στην ίωση sharka. Ο καρπός είναι μεγάλος και ανθεκτικός στις μεταχειρίσεις. Η ανθοφορίας της είναι περίπου στις αρχές Μαρτίου ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Θεωρώ ότι είναι μία καλή και αξιόπιστη ποικιλία για την περίοδο μεταξύ της Pricia-Bora. 












16. Medflo
Η Medflo είναι μία καινούργια πολύ καλή ποικιλία χωρίς συμπτώματα προσβολής από ίωση Σάρκα μέχρι στιγμής. Ο καρπός είναι μεγάλος και πάρα πολύ γευστικός. Η ποικιλία έχει άνθιση το πρώτο δεκαήμερου του Μαρτίου, είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει περί της αρχές Ιουνίου. Ο καρπός της είναι πολύ μεγάλος. Το δένδρο της έχει εύκολο σχηματισμό και είναι ημί ορθόκλαδη. Πιστεύω ότι είναι πολύ αξιόλογη ποικιλία για την προ-Μπεμπέκο περίοδο.  Ο καρπός δεν έχει αναμονή στο δένδρο όταν ωριμάσει. 











17. Rouge cot


Η Rouge cot είναι πιθανώς η πιο αξιόλογη κόκκινη ποικιλία. Είναι μία αυτογόνιμη μέσης άνθισης ποικιλία και ανθεκτική στην ίωση σάρκα (μέχρι στιγμής) κάτι που επιβεβαιώνει και ο δημιουργός. Ο καρπός είναι κατακόκκινος σε ποσοστό 90%. Η ωρίμανση της γίνεται μετά τις 10 Ιουνίου και ο καρπός έχει καλή συμπεριφορά στις μεταχειρίσεις. Το φρούτο είναι πολύ γευστικό και μοιάζει με τη γεύση των δαμάσκηνων. Πιστεύω ότι πρόκειται για αξιόλογη ποικιλία που πρέπει να φυτευτεί από όποιον επιζητά κάτι διαφορετικό. Έχει ευαισθησία στις βροχές κατά την περίοδο της ωρίμανσης. 

18. Nelson

H Nelson είναι μία όψιμη ποικιλία με ωρίμανση περί τα μέσα Ιουλίου. Η άνθιση της είναι μέση-όψιμη και το άνθος της είναι αυτογόνιμο. Έχει πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού. Ο καρπός είναι πορτοκαλί με ελάχιστο κόκκινο χρωματισμό. Είναι ζουμερός και γευστικό. Ίσως η νοστιμότερη ποικιλία του Ιουλίου.  Θεωρώ ότι πρόκειται για αξιόλογη ποικιλία για την εποχή της με πολύ καλή παραγωγή και ποιότητα. Τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι το βερίκοκο θα γίνει φρούτο όλου του καλοκαιριού παίρνοντας μεγάλο κομμάτι της πίτας από τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φρούτα 



    Τα δεδομένα που αναφέρουμε βασίζονται σε εμπειρικές αξιολογήσεις και τα χαρακτηριστικά μπορεί να αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Η ανθεκτικοτήτα στην ίωση PPV (Sharka disease) διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. Κάποιες μπορεί αρχικά να μην εμφανίζουν συμπτώματα αλλά στην πορεία να μολυνθούν από νέα στελέχη και να εμφανίσουν την ασθένεια. 

   19. Madrigal
    Πρόκειται για μία νέα αυτογόνιμη ποικιλία με μέση-όψιμη άνθιση. Η ποικιλία ωριμάζει στο τελείωμα της Farbaly. Ο καρπός είναι μεγάλος με ζουμερή και γλυκιά σάρκα. Μέχρι στιγμή δεν έχει παρατηρηθεί να προσβάλλεται από τον Ιό PPV (Σάρκα). Η παραγωγικότητα της είναι υψηλή αλλά δεν φαίνεται να φθάνει αυτή της Farbaly. Ωστόσο, είναι γευστικά ανώτερη. 

  20. Cocot
        Η νέα αυτή ποικιλία της σειρά COT είναι μία αυτογόνιμη ποικιλία που ωριμάζει την περίοδο της Kyoto. Μέχρι στιγμή δείχνει καλά στοιχεία καρπόδεσης. Ο καρπός είναι στρόγγυλος και μεγάλος, συνήθως απαιτεί αυστηρό αραίωμα. Δεν δείχνει σημάδια σκασίματος, ωστόσο στην Ελλάδα είναι λίγα τα χρόνια που μελετάται. Στο εξωτερικό δεν έχει αναφερθεί ευαισθησία στον Io PPV (Σάρκα). στην Ελλάδα απαιτούνται λίγα χρόνια ακόμη να καλλιεργηθεί για να δούμε αν είναι ευαίσθητη στα δικά μας στελέχη. 

121 σχόλια:

  1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ9 Σεπτεμβρίου 2018 στις 3:59 π.μ.

    για την lily cot ποιες είναι οι παρατηρήσεις σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται ενδιαφέρουσα ποικιλία με καλά χαρακτηριστικά. Είναι μη αυτογόνιμη αλλά ο κατασκευαστής προτείνει το αραίωμα να γίνεται νωρίς λόγω υπερβολικού φορτίου. Ωριμάζει περί τα τέλει Μαϊου. Οι παραγωγοί μου και εγώ δεν έχουμε αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ωστόσο τα δένδρα που έχουμε είναι ακόμη νεαρά.

      Διαγραφή
  2. Που βρίσκουμε τέτοιες ποικιλίες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορειτε να μας δωσετε τα χαρακτηριστικα για το βερικοκο πορου? Ειναι το ιδιο με το κουρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για Κρήτη που ποικιλία μου προτείνετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχα βερυκοκια αλλά δεν θυμάμαι ποικιλία πολύ νόστιμο πρωινό αλλά πολύ μικρή παραγωγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά πήρα Διαμαντοπούλου κ σε δύο χρόνια ξεράθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για Αργολίδα τη προτείνεται πια ποικιλία κληρωνομησα ένα κτήμα 19 στρέμματα με δικιά του γεώτρηση και είμαι ανάμεσα σε τρις ποικιλίες watercot magic cot lily cot ο γείτονας δίπλα έχει ποικιλία μπεμπεκο ποια πικοιλια από της παραπάνω είναι καλή κατά την γνώμη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστηχώς, δεν γνωρίζω τις ώρες ψύχους της περιοχής σου, ωστόσο η ladycot Θα ήταν μία καλή περίπτωση για να έχεις συνέχεια.

      Διαγραφή
  8. Αναφερετε" Η Κιότο είναι ευαίσθητη στην ίωση Sharka, PPV, ωστόσο με κάποιες μεταχειρίσεις (εφαρμογές μολυβδενίου και καλίου) περιορίζεται η έκφραση των συμπτωμάτων επάνω στον καρπό σε σημείο να μην ξεχωρίζει εύκολα αν είναι μολυσμένο το φυτό ή όχι." Ποτε γίνονται αυτες οι επεμβασεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εχω Farbaly, Wonder cot kai Faralia ....τα wonder cot ειναι μικρα ακομα ...για τα Φαραλια εχω να πω πολυ καλο μεγεθος και πολυ νοστιμα !ωστοσο εμφανισαν ενα θεματακι με ιωση.. ...ηθελα να ρωτησω υπαρχει διαφυλλικο καλιου με μολυβδενιο για να περιοριστει η εμφανιση ιωσης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα τα πράγματα με τη φαράλια, ο ιός εκφράζεται στον υπερθετικό βαθμό. Δεν θα δεις τρομερή διαφορά. Ίσως να ετοιμάζεται για την αλλαγή της ποικιλίας.

      Διαγραφή
  10. Με συγχωρείτε για την κατάχρηση της οικειότητας αλλά ήθελα την γνώμη σας. Έχω ήδη Χαρίεσσα κ Κιότο κ σκέφτομαι να φυτέψω ένα χωράφι με ακόμα μερικές. Είμαι ανάμεσα maya cot, wonder cot και lily cot. Έχετε άποψη για την maya ; Το χωράφι είναι στην Κρήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ώρες ψύχους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πρότεινα να δεις την nestor!!! είναι πιο χαμηλή στη γεύση αλλά πιο στανταρ στην παραγωγή, από της παραπάνω που αναφέρεις η wonder cot είναι αρκετά καλή αλλά θέλει καλούς επικονιαστές.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω κ παλι για την βοηθεια σας!

      Διαγραφή
  11. Ήθελα να ρωτήσω για τον Νομό Καβάλας τι ποικιλία βερίκοκο να φυτέψω? Φέτος χιόνισε πάνω στο άνθος και δεν φάγαμε ούτε ένα βερίκοκο. Μήπως πρέπει να φυτέψω πιο όψιμη? Ευχαριστώ εκ τον προτερον για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, δεν εμπορεύομαστε φυτά απλά κάνουμε αξιολογήσεις. Ειδάλως, θα διαφημίζαμε ότι εμπορευόμασταν!!!

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα,θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για την ποικιλία Νέστορ κσι αν είναι ευαίσθητη στην ίωση σάρκας, γνωρίζετε πόσες μέρες ωριμάζει μετά το Μικαντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σας, η ποικιλία Νέστορ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής καμία ευαισθησία στους Ιούς που προκαλούν Sharka, ωστόσο είναι ακόμη υπό διερεύνηση η ανθεκτικότητα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ωρίμανση της είναι 7-10 ημέρες μετά την Μικάντο η οποία όμως είναι ευαίσθητη στην Ίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα αν μπορείτε πείτε μου 4 ποικιλίες υπερπρωιμες και πρωιμες που για φυτευση στην πατρίδα Ημαθίας που τις έχετε αξιολογήσει θετικά σε ενα μεγάλο εύρος των χαρακτηριστικών τους.
    Ευχαριστώ Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και αρχικά πρέπει να σε ενημερώσω ότι τα πρώιμα βερίκοκα έχουν φυτευθεί πάρα πολύ και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν στο μέλλον η αγορά θα τα απορροφάει επαρκώς ωστόσο εφόσον θέλεις να φυτέψεις μπορείς να συνδιάσεις Mogador και Pricia για πρωιμότητα, μαζί με tsunami + wonder cot για γεύση και άρωμα, έτσι θα έχεις 2 αυτογόνιμες ποικιλίες για σίγουρη παραγωγή και δύο ποικιλίες με πιο ποιοτικούς και αρωματικούς καρπούς.

      Διαγραφή
    2. θα υπάρχει όμως επικονιάση της tsunami και της wonder cot?

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις αξιολογήσεις που κανείς. Έχω τις ποικιλίες μοκαντορ,πριτσια,lady cot και φαρμπαλυ και είμαι ευχαριστημένος.Θα ήθελα γνώμες για ποικιλίες nestor,medoly,nelson και fardao. Σε ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η fardao είναι μικρόκαρπη και εμφανίζει αστάθεια στην παραγωγή, η nestor θα έχει συγκομιδή την ίδια περίοδο με mogantor pricia, οπότε ή nelson η medoly και οι δύο μέχρι τώρα δεν εμφάνησαν σάρκα και είναι παραγωγικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για την περιοχή Λεπτοκαρυάς Γιαννιτσών η mogator η η Pricia ευδοκιμούν καλύτερα γνωρίζεται..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα σας..Για ημιορεινη περιοχη της κορινθιας συμφωνα με τις αξιολογησεις σας ποιες αυτογονιμες πρωιμες και μεσοπρωιμες ποικιλιες εχετε να μου προτεινετε;ανθεκτικες στην ιωση της σαρκας,λαιμαργη αναπτυξη του φυτου,υψηλη παραγωγικοτητα..σκεφτομαι για την ποικιλια bora ποια η αποψη σας;ευχαριστω.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Bora δείχνει μία καλή παραγωγικότητα όμως ο καρπός της μαλακώνει εύκολα, ίσως Mogador, ή και Lady cot ως μία πιο όψιμη επιλογή.

      Διαγραφή
  21. καλησπέρα σας
    Πρώτα από όλα ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε γνώμη για την ποικιλία ROBADA. Αν ναι, θα ήθελα επιγραμματικά τα Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα και αν τελικά αξίζει κάποιος να επενδύσει σ αυτή.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ...ΠΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑς ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ LOUNA??? Κ ΠΙΑ ΠΡΩΙΜΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΘΑ ΜΟΥ
    ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΙΟ??? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, έχει κάποια θέματα παραγωγής χαμηλά στον Κάμπο των Γιαννιτσών. Και δεν έχει τρομερό χρώμα!!!

      Διαγραφή
  23. γεια σας....για την φαρνταο που εβαλα 100 δεντρα μπορειτε να μου πειτε αν εχει καλη παραγωγη??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου καλημέρα, την Fardao την παρακολουθώ σε κάποια χωράφια αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καρποδέσει καλά μπορώ να πω ότι θα πάει και για ξήλωμα αν συνεχίσει έτσι.

      Διαγραφή
  24. Γεια σας χρόνια πολλά με υγεία από το Μάνδαλο Πέλλας σας στέλνω με αρκετά βερίκοκα δυστυχώς ώμος χωρίς αποτέλεσμα πολλά λούνα που ακόμη ψάχνουμε τον εποικονιαστη φαρταο φαραλια μπόρα Ρούμπι η Ρούμπι ίωση αλλά τρώμε ψωμί κάθε χρόνο τώρα το πρόβλημα μου είναι η Κιότο στραβωθηκα έβαλα 100 τεμάχια πέρσυ θα πρώτηνες να φωνάζαμε τον φωταρα να τα μπολιαζαμε λες να εμφάνιζαν ξανά τη σάρκα θα θελα την γνώμη σου για την λούνα και τα κιοτο..σευχαριστω πολυ εκ των προτέρων και πραγματικά κάνεις πολύ καλή δουλειά έχω επισκευτεί και το κατάστημα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Κυότο αν και ιώνεται είναι σχετικά καλή ποικιλία γιατί τα συμπτώματα δεν πολυφαίνονται στο τέλος. Η λούνα είναι παραγωγική κυρίως όμως σε μπαίρια.

      Διαγραφή
  25. Καλησπερα για Αιγινιο πιεριας για υπερπρωιμη και πρωιμη ποικιλια τι θα προτεινατε?Σκεφτομαι για τις ποικιλιες Cebas Red wonder cot και mogador.Τι εχτε να πειτε σχετικα με ιους αναφορικα με αυτες τις ποικιλιες και αν μπορειτε να πρωτεινετε και εσεις καποια ποικιλια ειτε αυτογονιμη ειτε με επικονιαστη για πρωιμη ομως.Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ποικιλίες που διάλεξες είναι και οι επικρατέστερες αυτή τη στιγμή. Η Cebas red είναι νέα και ξέρουμε ότι στον Ισπανικό τύπο Σάρκας είναι ανθεκτική δεν ξέρουμε για τον ελληνικό τύπο. Η wonder cot δεν είναι αυτογόνιμη κάτι που σημαίνει καλή πτήση της μέλισσας στην ανθοφορία για καλή επικονοίαση.

      Διαγραφή
  26. Γεια σας από Εσωβαλτα Πέλλας ήθελα να ρωτήσω την άποψη σας για Μikado

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε μου καλέ ΜΑΚΡΙΑ, εγώ ο ίδιο την φύτευσα με δικαιώματα και η ποικιλία ιώνεται σε βαθμό μη εμπορεύσιμο. Δεν την συνιστώ σε καμία περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα σας....σε ένα κτήμα Μαρκόπουλο Μεσογαίας έχω βάλει μια Διαμαντοπούλου και θέλω να βάλω και άλλες δύο ποικιλίες,τι μου προτείνετε για την περιοχή αυτή ;; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλησπερα σας!!! Για την wonder cot ποιους επικωνιαστες προτεινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περιοχές με δύσκολες καιρικές συνθήκες στην ανθοφορία προτείνω 2 επικονιαστές τι Lilly cot και την mogador η colorado

      Διαγραφή
  30. Εχω μογκατορ Ξυλόκαστρο. Πέρσι έκοψα για πρώτη φορά στις 17 Μαΐου. Τι πρέπει να κάνω για να έχω ποιό νωρίς ωρίμανση. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Έχω orange rubis πολύ παραγωγική αλλά με προβλημα ίωσης. Μου είπαν για ψεκασμούς με σαλυκιλικό οξύ. Γνωρίζεται αν κάνει δουλειά και σε ποια δόση. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάββας Παστόπουλος15 Μαρτίου 2021 στις 1:30 π.μ.

      Οι ιώσεις ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ, ναι το σαλυκιλικό οξύ, το μολυβδένιο και το κάλιο μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα. Αλλά δε παύει να είναι μία σαρκωμένη ποικιλία με καρπούς όμορφους μεν με χαμηλή συντήρηση δε.

      Διαγραφή
  32. καλησπερα σας κ ευχαριστω για τις γνωσεις που μας δινετε...ηθελα να σας ρωτησω για τη φαρλις αν φωρτονετε κ αν αρωσταινει...περιοχη κολινδρο πιεριαςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα. Τι γνώμη έχετε αν γνωρίζετε την ποικιλία farlis για φύτευση στα πεδινά Ημαθίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέτριας ποιότητας, αυτογόνιμη ποικιλία. Ωρίμανση 10/8. Θα την απέφευγα γιατί η αγορά θα είναι γεμάτη από τα farbaly εκείνη την περίοδο.

      Διαγραφή
  34. Πολυ καλησπερα σας για την ποικιλία λούβα ποιους εποικονιαστες θα προτεινατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα σας, θα ήθελα τη γνώμη σας για την ποικιλία ρουμπιστα, έχω τρία δέντρα στο κτήμα, αν και ο καρπός είναι μικρός, βλέπω πως είναι καθαρά από ίωση και πολύ παραγωγικά! Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα μπορέσει να τα απορροφήσει λόγω χρώματος, μοιάζουν περισσότερο με νεκταρίνια! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα σας η βοήθεια σας είναι πολύτιμη για τη μικαντο τι γνώμη έχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η Mikado με ψεκασμούς από νωρίς με τα κατάλληλα σκευάσματα υπάρχει περίπτωση να μην εκδηλώσει εξωτερικά την σάρκα? ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σάρκα είναι ΙΟΣ και δεν θεραπεύεται, με κάποιες τεχνικές ίσως μειωθούν λίγο τα συμπτώματα. Ωστόσο, στην Mikado η ασθένεια καταστρέφει τον καρπό σε βαθμό που γίνεται μη εμπορεύσιμος.

      Διαγραφή
  38. Σε μικαντο με ίωση σάρκας αν κεντρωθει στα μπράτσα άλλη ποικιλία ανθεκτική θα έχει σάρκα? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα συγνώμη για την ενόχληση δεν είμαι παραγωγός. Θέλω κανά δυο βερυκοκιές πολύ παραγωγικές με νόστιμα βερύκοκα για το σπίτι. Είχα δύο Διαμαντοπούλου ξεράθηκαν, μία Καισιά δεν παράγει θα την κόψω μου έχει μείνει μια Μπεμπέκο που παράγει. Είχα μια ornage red δεν παρήγαγε ικανοποιητικα την έκοψα. Είμαι Καλαμάτα πάνω από την πόλη. Δοκίμασα βερύκοκα wondercot και μου άρεσαν πολύ από την λαική. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Επίσης μια φορά είχα δοκιμάσει από Λαική orange rubis νόστιμα και αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Συγνώμη orange ruby ήταν και αυτά πολύ νόστιμα! ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Και έχω ακούσει καλά λόγια και για την Primaris® IPS 1314!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται ότι προσβάλλεται από τον Ιό PPV, άρα απορρίπτεται.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα είμαι απο ευβοια σε μια περιοχή πολυ καθαρή και παρθένα με υψόμετρο 230μετρα με χιόνια το χειμώνα και πάγο μέχρι ίσως αρχές Μαρτίου θέλω να βάλω 150 βερυκοκα με σκοπό την πώληση τους στην λαϊκή αγορά ποιες ποικιλίες θα μου προτείνατε,και απο θα έβρισκα δεντρα καθαρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα είμαι από ένα χωριό της Αριδαίας με 280μετρα υψόμετρο. Θελω να φυτέψω ένα κτήμα με βερίκοκα. Πολλοί μ πρότειναν την Lady cot. Θα είναι καλή για αυτό το υψόμετρο; το κτήμα βρίσκεται ακριβώς σε πρόποδες βουνού και ο παγετός φέτος δεν έπιασε τόσο πολύ τουσ γύρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και θα είναι καλή για το μέρος σου είναι εξαιρετική ποικιλία.

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα για τα χωράφια της καρυωτισσας σκέφτομαι για την ποικιλία anegat μήπως γνωρίζετε αν υπάρχει θέμα με το κλίμα της περιοχής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή και εύγεστη ποικιλία, ταιριάζει στο κλίμα σας.

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα!Θα ήθελα την άποψη σας για την επιλογή μιας όψιμης ποικιλίας στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών,έχω διαβάσει θετικά σχόλια για την Νέλσον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή ποικιλία ωστόσο ακόμη δεν γνωρίζουμε αν είναι πλήρως ανθεκτική ή ανεκτική στην Ίωση Sharka.

      Διαγραφή
  47. Καλησπέρα, έχω Τσουνάμι, Λούνα, Μόγκατορ. Φέτος δεν άνθισαν κανονικά και δεν κάρπισαν. Τι να φυτέψω παράλληλα για επικονίαση και πρωιμότητα. Βρίσκομαι στα Κάτω Λεχώνια Βόλου. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπερα. Τι ποικιλιες προτινετε να είναι παραγωγικες, ανθεκτικές στην σάρκα και να μην παγωνουν ευκολα γιατί εδώ είναι κάμπος. Από Μελίκη Ημαθίας. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλησπερα και συγχαρητήρια για όλο αυτό το έργο που κάνεις. Θέλω να μου πεις αν γνωρίζεις για τις ποικιλιες Μπορσαλινο, Νεστορ,Πριτσια, Ντόμινο, Νελσον. Ευχαριστώ πολυ θα περιμενω απάντηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μπορσαλίνο υπάρχει υποψία ότι είναι ευαίσθητη στη σάρκα. Η πρίσια δεν έχει καλή συμφωνία με τα υποκείμενα. Οι είναι οκ μέχρι στιγμής.

      Διαγραφή
  50. Γεια σας.Βρισκομαι στα 400μ ορεινα της Εδεσσας.Εχω ενα αγρο 8,5 στρ θελω να βαλω βερικοκα ,γιατι εχω αρκετα κερασια.α)ποσες ποικιλιες να βαλω?β)ποιες ποικιλιες? γ)το μονοκλωνο συστημα σε βερικοκο,πως σας φαινεται?Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μονόκλωνο σύστημα είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί στο βερίκοκο με τα συνήθη υποκείμενα της αγοράς. Πιστεύω 2 ποικιλίες είναι αρκετά καλά.

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα.
    Θα ήθελα να ρωτήσω για την ασυμβατότητα της pricia με το c 29. Έχω 175 δένδρα και φέτος στον 4ο χρόνο ξεράθηκαν περίπου 50. Υπάρχει λύση η πρέπει να αλλάξω ποικιλία άμεσα . Μπορεί μερικά δένδρα να προχωρήσουν η θα ξεραθούν όλα. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ 90 ΔΕΝΔΡΑ BORA ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΜΙΜΝΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. καλησπέρα,έχουμε πληροφορίες για τις ποικιλίες magic cot και διαμαντοπούλου.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλημερα πια ειναι η γνωμη σας για της ποικιλιες ντελις κοτ και νελσον και τη θα μου προτεινες να φυτεψω σε κτημα 5 στρεματων με 2 ποικιλιες?Ευχαριστω εκ των πρωτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Έχω 5 στρέμματα στο δροσερό και θέλω ν βάλω φαρπαλη η μισό μισό με φαρμπελα καλές ποικιλίες για την περιοχή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπέρα σας καλές γιορτές καλή χρονιά.για Έδεσσα κατά τη γνώμη σας ποικιλίες με μέγεθος χρώμα.περιοδο μέχρι τα μέσα Ιουνίου βαριά βαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλησπέρα κ χρόνια πολλά. Μήπως ξέρετε ποιός εμπορεύεται- εισάγει στην Ελλάδα, την rouge cot; Η vitro hellas;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Η lady cot σε κύπελλο επί 3.5 πιστεύεις καλά είναι η θέλει καλύτερα επί 4;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Καλησπερα σας παρακαλω αν ειναι να βαλω καποια ποικιλια βερικοκιας στη Σαμοθρακη στον Εβρο τη θα προτεινατε για να τα πουλαω το καλοκαιρι στους τουριστες(να κρατανε λιγο να μην μαλακωνουν γρηγορα) Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, μπορείτε να φυτεύσετε lady cot, nelson Και madrigal. Από 20/6 μέχρι 10/8 θα πουλάτε.

      Διαγραφή
  60. Σε υψομετρο 500 με 600 μετρα ποια ποικιλια βερυκοκιας θα ητανιδανικη για φυτευση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλημέρα, ξέρουμε κάτι καινούριο για την cebas red; παραγωγικοτητα, ευαισθησία στην sharka όσο αφορά ελληνικά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ευαίσθητη λίγο στον παγετό εξαιτίας την πρώιμης άνθισης. Όσο για τη Sharka ακόμη περιμένουμε να τη δούμε.

      Διαγραφή
  62. Έχω μικαντο στο 3ο χρόνο στο λιπαρό.Αξιζει να περιμένω μήπως είμαι τυχερός για ότι αφορά ή να τα αντικαταστήσω όσο είναι νωρίς.Γιατι πέρα από τη σάρκα δεν βλέπω να παίρνω κ πότε παραγωγή από τη πολύ πρώιμη άνθηση με αποτέλεσμα να παγώνουν.Η αληθεία είναι ότι πριν 3 χρόνια όταν έψαξα για τα χαρακτηριστικά της μικαντο αυτός που τα πουλούσε(μη πω όνομα)έλεγε πως είναι αρκετά ανθεκτική στη σάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη συγνώμη για την καθυστέρηση. Είναι σαφές πλέον ότι η Μικαντο είναι πολύ ευαίσθητη στον ιό. Είμαι και εγώ παθών. Νομίζω ότι πάμε για ξερίζωμα τις ποικιλίες.

      Διαγραφή
  63. Καλησπέρα σας ευχαριστούμε πολύ για της πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνεται,θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η ποικιλίες lady kot και fardali θα ταίριαζε με το c29,και αν όχι με τι θα ήταν καλύτερο κατα την γνώμη σας?σας ευχαριστω εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης, ναι ταιριάζουν αρκεί αυτό να είναι από μερίστωμα. Πάντα να γνωρίζεται ότι οι βερικοκιές έχουν σημαντικές απώλειες μέσα στους αγρούς για πολλές αιτίες.

      Διαγραφή
  64. Θ ήθελα την γνώμη σας για το υποκείμενο μιραρεντ σε βερυκοκο ποιες οι διαφορές με c29

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Θα πρεπει πρωτα να πω οτι η βοηθεια σας ειναι πρωτογνωρη κ ανεκτιμητη..Τι θα προτείνατε για αντικατάσταση της κιοτο η κ 5 μερες νωριτερα, για να εχω συνεχεια απο την Χαριεσσα; Orange ruby (προβλημα ιωσης), Domino, Sunny cot ή Bergeval; Ψαχνω την Λαιας του ΤΟΦΔ (μεχρι τωρα μονο απο ελληνικες εχω φαι ψωμι), αλλα δεν την εχει κανενας.. Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλησπέρα θα ήθελα τν γνώμη σας η lady kot για Ημαθία ευδοκιμεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Πιστεύετε ότι θα ταίριαζε η medflo στην Κρήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Καλημέρα σας
    Τη ποικιλίες θα μου προτείνατε για την Σαμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Γεια σας έχετε στο πρόγραμμα ν ανεβάσετε βίντεο με κλάδεμα σε βερίκοκα γενικά σε διάφορες ποικιλίες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Έχετε κάνει κάποια παρατήρηση για την ποικιλία big red ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Έχω 200 δέντρα lady cot ενός έτους με πολύ καλή ανάπτυξη, η ερώτηση μου είναι αν πρέπει να αφήσω καρπούς στα δέντρα ή αν πρέπει να τα ρίξω κάτω, και αν είναι να αφήσω μέχρι πόσα κιλά στο δέντρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Η ποικιλία M510 είναι η μοκαντοε ναι η όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλησπέρα έχω ένα κτήμα 5 στρεμμάτων στην περιοχή του Στενημαχου κοντά στη Νάουσα Ημαθίας και θα ήθελα να φυτέψω βερίκοκα ποια ποικιλία μου προτείνετε για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη; Η Ντόμνινο είναι καλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Χαίρετε και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα. Είμαι Αγρίνιο πεδινά βέβαια (άρα όχι πολλές ώρες ψύχους) και ερασιτέχνης. Έχω μια μπεμπέκου και μια διαμαντοπούλου. Από αυτογόνιμες τι ποικιλίες άλλες προτείνετε? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Χαίρετε, από τις ποικιλίες που μας παρουσιάσατε είναι κάποια πιο εύγεστη από την διαμαντοπούλου η την μπεμπέκου; Σας ευχαριστώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Για νομό Πέλλας Καρυώτισσα τι θα μου προτείνατε για επιτραπέζιο βερίκοκο η συγκομιδή να αρχιζει από αρχές Ιουνίου μέχρι 15

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Τι θα προτείνατε για μπαΐρια Γιαννιτσων για επιτραπέζιο βερίκοκο από 1 - 20 Ιουνίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Γεια σας υπάρχει περίπτωση η ποικιλία Nelson να είναι προσβεβλημένη από σάρκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η bora κάνει για επικονιαστης της luna. Εάν όχι έχετε να μας προτείνετε κάποια άλλη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή