Η καλλιέργεια της κερασιάς, φυτοπροστασία και λίπανση

Ετήσιες Καλλιεργητικές Φροντίδες Κερασιάς



ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΣΩΣΤΑ!
Η Κερασιά είναι είδος ιδιαίτερο, με αρκετά χαρακτηριστικά διαφορετικά από τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας των πυρηνοκάρπων. Σε αυτό το εγχειρίδιο θα αναλυθούν βασικές πρακτικές λίπανσης και φυτοπροστασίας της κερασιάς ανάλογα με την εποχή.

Πίνακας 1. Προτεινόμενοι ψεκασμοί για έναν υγιές κερασώνα.
Ιανουάριος – Φεβρουάριος
·         Ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των δένδρων από το Βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων και   μυκητολογικές ασθένειες όπως το Κορύνεο, η Μονίλια και το Κυλινδροσπόριο. Επιλέγουμε υψηλές δόσεις ή συνδυασμούς σκευασμάτων.
·            Ψεκασμοί με πολυσουλφίδιο του Ασβεστίου (θειασβέστιο) σε αγροκτήματα που έχει εντοπισθεί βαμβακάδα ή Σαν σοζέ.
·         Ψεκασμός με θειικό ψευδάργυρο 5kg/στρ. όπου έχει εντοπισθεί έλλειψη  στις εδαφολογικές εξετάσεις ή το Ph του εδάφους είναι παραπάνω από 8.
·      Για την πρωΐμιση της άνθισης και τη βελτίωση της καρπόδεσης μπορεί να εφαρμοστούν συνδυασμοί ειδικών λιπασμάτων τα οποία δεν θα αναφερθούν για λόγους αποφυγής της διαφήμισης.
·          Τέλος Φεβρουαρίου γίνεται και η εφαρμογή της χαραγής στα νεαρά δενδρύλλια. Η χαραγή γίνεται ακριβώς επάνω από τον οφθαλμό που θέλουμε να βλαστήσει και φθάνει μέχρι το ξύλο. Η εφαρμογή προμαλίνης ευνοεί την ανάπτυξη πλάγιων κλάδων (1 προς 3 με πλαστική μπογιά), προσοχή όχι πολλές χαραγές γιατί θα προκληθεί μεγάλο πρόβλημα.
Μάρτιος
·          Από τις αρχές Μαρτίου παρατηρείται το πρώτο φούσκωμα των οφθαλμών στις πρωιμανθείς ποικιλίες. Από την έναρξη του φουσκώματος και μέχρι την πράσινη κορυφή πρέπει να γίνει ο τελευταίος ψεκασμός με οξείδιο του χαλκού.
·          Από την πράσινη κορυφή και μέχρι τη λευκή κορυφή πρέπει να γίνει μία εφαρμογή με θερινό πολτό, αφιδοκτόνο και σκεύασμα κατά των κοκκοειδών πάντα σύμφωνα με τις εγκρίσεις και το ιστορικό του αγροκτήματος. Όχι κοντά στην ανθοφορία γιατί θα επηρεάσει την πτήση της μέλισσας.
·            Την ίδια περίοδο πρέπει να γίνει και το πρώτο μυκητοκτόνο κατά της μονίλιας του ανθού. Προσοχή, αν γίνει ο ψεκασμός με θερινό πολτό δεν επιτρέπεται ο ψεκασμός με captan εντός/ή πριν/ η μετά 20 ημερών. Σε βροχερές περιόδους προτείνεται ο συνδυασμός μυκητοκτόνου επαφής μαζί με διασυστηματικό.
·         Κατά την έναρξη της άνθησης απαιτείται η εφαρμογή διασυστηματικού μυκητοκτόνου κατά της μονίλιας, cyprodinil 50% 300gr/τον, signum 500gr/ton, Luna experience 500cc/ton κτλ.. Σε συνδυασμό με ένα ψεκασμό με πυκνά αμινοξέα ή αμινοξέα με βόριο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β και γλυσίνη-μπεταίνη για την ενίσχυση και την σωστή ανάπτυξη των ανθών. Αν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες τότε να γίνει εφαρμογή φωσφόρου διαφυλλικά για υποβοήθηση την ανάπτυξης των ανθών και παραγωγή ενέργειας με σκοπό την αύξηση της φωτοσυνθετικής ικανότητας.
Απρίλιος
·           Στην πλήρη άνθιση πρέπει να επαναλάβουμε τον ψεκασμό για την μονίλια του άνθους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν επιτρέπεται το Captan γιατί μειώνει τη γονιμότητα της γύρης. Κατά προτίμηση με συνδυαστικά μυκητοκτόνα για ταυτόχρονη καταπολέμηση κορύνεου και ανθράκωσης.  Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται πάντα τις νυχτερινές ώρες και σε συνδυασμό με προϊόντα ενίσχυσης της καρπόδεσης, όπως φύκια ψυχρής εκχύλισης ή γλυσίνη-βεταίνη.
·        Στην πτώση των πετάλων πρέπει να γίνει συνδυασμένος ψεκασμός διασυστηματικού μυκητοκτόνου (μεταξύ   των,  score 250ml/ton,  indar 1lt/tonflint max 200gr/tonluna experience 500cc/tontebumax 900cc/tonswitch 800gr/ton) μαζί με ειδικό διαφυλλικό για τη μείωση της καρπόπτωσης (αμινοξέα, σκευάσματα φωσφόρου κ.α.).
·         Από την πτώση πετάλλων μέχρι το στάδιο του αρακά (περίοδος 10 ημερών) απαιτείται η ενίσχυση των κυττάρων με ασβέστιο για την μείωση των προβλημάτων από μονίλια και σχίσιμο του καρπού. 2-3 ψεκασμοί με σκευάσματα ασβεστίου όπως νιτρικό ασβέστιο 3kg/tn ή χλωριούχο ασβέστιο 1,5-2 kg/ton ή φορμικό ασβέστιο ή τα λοιπά εμπορικά σκευάσματα (theocal, Inca). Τελευταία κυκλοφορούν και σκευάσματα που ευνοούν την κατεύθυνση του υπάρχοντος ασβεστίου στους καρπούς και όχι στην νεαρή λαίμαργη βλάστηση.
·         Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πρέπει να γίνουν και εφαρμογές με μυκητοκτόνα. Στην πτώση του κάλυκα πρέπει να γίνει εφαρμογή με αφιδοκτόνο για την καταπολέμηση  της μαύρης ψείρας. 
·         Ανάλογα με το φορτίο που προκύπτει πρέπει να υποστηριχτεί η καλλιέργεια με διαφυλλική λίπανση. Διαφυλλικά με αμινοξέα, ασβέστιο κάλιο και φώσφορο πρέπει εφαρμοστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης και της αύξησης του καρπού. Προσοχή, υπερβολική λίπανση με κάλιο μπορεί να αποφέρει μείωση της μετασυλλεκτικής συντήρησης του καρπού. Ενώ υπερβολικοί ψεκασμοί με χλωριούχο ασβέστιο μειώνουν την ποιότητα μετασυλλεκτικά μέσα στα ψυγεία (καφέτιασμα της σάρκας εντός των ψυκτικών θαλάμων).
Μάϊος
·         Οι ποικιλίες ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης πρέπει να ψεκαστούν με αφιδοκτόνο τουλάχιστον 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή ενώ 15 και 7 ημέρες πριν πρέπει να εφαρμοσθεί μυκητοκτόνο για τη μονίλια. Προσοχή χρειάζεται στην τήρηση των ημερών πριν τη συγκομιδή ώστε να μην υπάρξουν υπολείμματα στον καρπό.  ΠΡΟΣΟΧΗ, στον νέο εχθρό της κερασιάς των όψιμων περιοχών την μύγα Drosophila suzukii, ή κηλιδόπτερη δροσόφιλα. Πρέπει να υπάρχει σύστημα παρακολούθησης του πληθυσμού, από το στάδιο του κόκκινου έως και τη συγκομιδή οι καρποί είναι ευαίσθητη.. Η μύγα του Κερασιού είναι είναι επίσης σοβαρότατος εχθρός των κερασιών. Η εφαρμογές γίνονται την περίοδο αλλαγής του χρώματος από πράσινο σε λευκό. 
·         Ψεκασμοί με ασβέστιο ή πυριτικό κάλιο ή   οξείδια του πυριτίου θα αυξήσουν την μετασυλλεκτική αντοχή του καρπού στις μεταχειρίσεις και στις βροχοπτώσεις. Ακόμη, ψεκασμοί με γλυσίνη-βεταΐνη (τουλάχιστον πυκνότητα 70%), ή γιββεριλλικό οξύ στην αλλαγή του χρώματος από κίτρινό σε ροζ έχουν δείξει μείωση στο ποσοστό σκασίματος.
·         Μετά τη συγκομιδή πρέπει να εφαρμοστεί   μυκητοκτόνο επαφής για τις καλοκαιρινές προσβολές από κυλινδροσπόριο, ανθράκωση και κορύνεο καθώς και εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του σκολύτη και της ανάρσιας. Τέλος, κτήματα με ιστορικό τετράνυχου πρέπει να ψεκασθούν με ακαρεοκτόνο. Ο τετράνυχος μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στο κτήμα. 
Ιούνιος
·         Μετά τη συγκομιδή το δένδρο ξεκινάει την αποθησαύριση των υδατανθράκων και θρεπτικών που κατανάλωσε μέχρι την ωρίμανση του καρπού. Αυτοί αποθηκεύονται κυρίως στις ρίζες και στους παλαιότερους βλαστούς του φυτού (κορμούς και βραχίονες), ενώ οι οφθαλμοί τροφοδοτούνται με ιχνοστοιχεία   και υδατάνθρακες για την επόμενη χρονιά. Σε φτωχά αγροκτήματα διαφυλλικοί ψεκασμοί με ουρία και ιχνοστοιχεία ενισχύουν σημαντικά τη διαδικασία αυτή. Ο ψεκασμός με ουρία (χαμηλής διουρίας) είναι απαραίτητος σε όλα τα αγροκτήματα 4-6κιλά/τόνο, έως 2εφαρμογές). Σε χρονιές με υπερβολικό φορτίο είναι απαραίτητη η αζωτούχος λίπανση 10-15 κιλά/στρ. για τη σωστή αποθήκευση αζώτου και υδατανθράκων στον ξύλο του δένδρου. Η χρήση βασικούς δεν ενδείκνυται το καλοκαίρι γιατί είναι πεταμένα λεφτά αφού το φώσφορος και το κάλιο θα δεσμευθούν από το έδαφος και δεν θα είναι αφομοιώσιμα από το φυτό για την επόμενη χρονιά. 
·         Η άρδευση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ελλιπής άρδευση ευνοεί τη θερμοπληξία, τη φυλλόπτωση, τις προσβολές από σκολύτες και ξυλοφάγα έντομα καθώς και τη δημιουργία δίδυμων καρπών (νυχάκι).
·         Σε ευαίσθητες ποικιλίες στο Βακτηριακό έλκος των Πυρηνοκάρπων απαραίτητη είναι η εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων που εμφανίζουν διεισδυτική δράση (χηλικοί, γλουκονικοί χαλκοί, πρωτεΪνικοί κ.α.) Προσοχή απαγορεύεται η χρήση οξειδίων του χαλκού των καλοκαίρι (υδροξείδιο, βορδιγάλειος κ.α.). 
·         Σε αγροκτήματα με έντονη βλάστηση η οποία μπορεί να είναι ανεπιθύμητη μπορεί να γίνει χρήση σκευασμάτων για την αναστολή της βλάστησης και εφαρμογή θειικού καλίου στο έδαφος.
Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος
·         Τους μήνες αυτούς η κερασιά υποφέρει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η προστασία της είναι σημαντική για την αποφυγή ηλιοεγκαυμάτων στους βραχίονες και την ξήρανση των οφθαλμών. Ψεκασμός με καολίνη (λευκή πούδρα) και αμινοξέα μειώνει σημαντικά τα προβλήματα αυτά.
·         Είναι σύνηθες αυτή την περίοδο τα φύλλα να προσβάλλονται από διάφορους μύκητες και να πέφτουν πρόωρα. Οι μύκητες αυτοί είναι το κορύνεο, το κυλινδροσπόριο και η ανθράκωση όπου ξερά φύλλα παραμένουν επάνω στο δένδρο το χειμώνα. Μία εφαρμογή Dodine, dithianon, captan μηνιαίως αποτρέπει τις προσβολές. 
Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος
·         Τους μήνες αυτούς τα δένδρα μας εισέρχονται στην διαδικασία του ληθάργου. Ενώ με τους πρώτους παγετούς ξεκινάει και η διαδικασία της φυλλόπτωσης. Η εφαρμογή 2-3 φορές οξειδίων του χαλκού είναι απαραίτητη. Βορδιγάλειος πολτός, υδροξείδιο του χαλκού, οξυχλωριούχος χαλκός, οξείδιο του χαλκού κ.α.
·         Σε αγροκτήματα με ιστορικό προσβολών από φυτόφθορα συστήνεται η εφαρμογή με ριζοπότισμα διαλύματος γαλαζόπετρας και διτανθρακικής αμμωνίας 1/6. Ενώ σωστό είναι και το βάψιμο του κορμού μέχρι το ύψος τις διακλάδωσης του δένδρου με μείγμα γαλαζόπετρας και ασβέστης ή έτοιμου μείγματος βορδιγάλειου πολτού.

Η λίπανση της κερασιάς

Η κερασιά είναι ένα φυτό το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη γνώση της θρέψης φυτών για την επίτευξη μίας σωστής λίπανσης. Η κερασιά απαιτεί βαθιά και γόνιμα εδάφη με καλή στράγγιση και Ph 6,5 με ανώτερο το 7,5 (ωστόσο το υποκείμενο Maxma14 δείχνει ανοχές και σε υψηλότερο Ph). Αρχικά, πρέπει να αναλογιστούμε τις απομακρύνσεις θρεπτικών στοιχείων με τη συγκομιζόμενη παραγωγή. Έτσι, για κάθε τόνο νωπού προϊόντος απομακρύνουμε από το χωράφι μας 8Kg Άζωτο, 2kg Πεντοξείδιο του Φώσφορου, 5 κιλά Οξείδιο του Καλίου και 1 κιλό μαγνήσιο (πηγή: Αγρότυπος). Επί προσθέτως, η αύξηση της οργανικής ουσίας (κοπριά) του εδάφους πρέπει να παραμένει ένας συνεχής στόχος, διότι μόνον έτσι κερδίζουμε αειφορία στην παραγωγή και στην ζωή του αγροκτήματος. Η κερασιά πρέπει να λιπαίνεται αργά το χειμώνα και να ενισχύεται μετά τη συγκομιδή. Αποφεύγουμε να λιπαίνουμε την κερασιά μετά την άνθηση γιατί μπορεί να ωψιμήσουμε την παραγωγή και να την κάνουμε ευαίσθητη στις μεταχειρίσεις. Ωστόσο, σε χρονιές με υπερβολική καρποφορία μπορεί να γίνει λίπανση μετά την πτώση του κάλυκα με Νιτρικό ασβέστιο ή νιτρικό κάλιο ή σύνθετο κρυσταλλικό ή κοκκώδες λίπασμα πάντα συνοδεία άρδευσης ή με υδρολίπανση. Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι η κερασιά απαιτεί σχέση Αζώτου προς Καλίου 1,25, δηλαδή 25% περισσότερο άζωτο από ότι κάλιο αλλά και ότι το κάλιο είναι ανταγωνιστής του ασβεστίου οπότε πρέπει να αποφεύγεται η από εδάφους εφαρμογή τις πρώτες 2 εβδομάδες από την άνθιση. 

Η απόφαση του τρόπου και της ποσότητας της λίπανσης πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον Γεωπόνο. Λάθος λίπανση μπορεί να επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα. Πάντα, η λίπανση γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία του αγροκτήματος. Η λίπανση πρέπει να βασίζεται κανονικά μόνο σε φυλλοδιαγνωστική ανάλυση. 

Στα νεαρά δένδρα αποφεύγεται η υπερλίπανση καθώς έτσι καθυστερεί η είσοδος στην καρποφορία. Σαν γενικό κανόνα δεχόμαστε την εφαρμογή 70γρ αζώτου κάθε έτος αυξανόμενο στο διπλό το επόμενο δηλαδή 1ο έτος 70γρ, 2ο έτος 140γρ, 3ο έτος 280γρ κτλ. Αν έχει προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση τότε ο τύπος αποφασίζεται σύμφωνα με αυτήν. Ειδάλλως, ένα λίπασμα σύνθετο με περισσότερο άζωτο είναι μία καλή επιλογή (20-10-10, 20-5-10 κ.α.). Ωστόσο, σε πυκνές φυτείες πολλές φορές είναι απαραίτητη η μείωση της βλαστικότητας του δένδρου. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με μηδενισμό της αζωτούχο λίπανσης αλλά και με εφαρμογή λιπάσματος θειικού καλίου στη ρίζα με σκοπό τη διαταραχή της ισορροπία αζώτου καλίου στη ριζόσφαιρα. Στο εξωτερικό είναι συνήθης τακτική η εφαρμογή Regalis στο τέλος της άνθισης για σταμάτημα της ανάπτυξη ή η εφαρμογή paclobutrazol στο έδαφος 1-2 γρ. στη ρίζα για τον ίδιο σκοπό. Ωστόσο, αυτές δεν είναι εγκεκριμένες εφαρμογές στην Ελλάδα και γίνονται με την ευθύνη των παραγωγών.

Έχω παρατηρήσει επανειλημμένως ότι αρκετοί αγρότες προσπαθούν να μεγαλώσουν νεαρά δένδρα κερασιάς βιαίως, λιπαίνοντας υπερβολικά. Δυστυχώς, αυτά τα δένδρα θα μεγαλώσουν γρήγορα και θα αργήσουν πολύ να μπουν σε παραγωγή (6-8 χρόνια). Ειδικά κατά τον 3ο και 4ο χρόνο οι λιπάνσεις πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικές εκτός αν το έδαφος είναι τελείως άγονο. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα υποκείμενα MAXMA 14 και CAB 6P. Οι ποικιλίες που είναι στα υποκείμενα αυτά πρέπει να έχουν εκτός από τις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης (5*5μ ελεύθερο κύπελλο, 3,5*5μ παλμέττα φυτοφράχτης, 3*5μ κυπαρισσάκι) και την ευχέρεια να εξέλθουν γρήγορα από την φάση νεανικότητας που βρίσκονται τα πρώτα χρόνια. Βέβαια υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η ποικιλία Τσολακέϊκο όπου εισέρχεται πολύ γρήγορα σε παραγωγή. Αντιθέτως οι ποικιλίες Grace starSabrinα, SambaCrystallina, Rocket κ.α. μπορεί να χρειαστούν έως 8 χρόνια για να μπουν σε παραγωγή ειδικά αν λιπαίνονται υπερβολικά σε νεαρή ηλικία.  

Πίνακας 2. Προτεινόμενες λιπάνσεις της κερασιάς (ο πίνακας είναι ενδεικτικός και οι λιπάνσεις μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε αγροκτήματος (φυλλοδιαγνωστική ανάλυση) σύμφωνα με την γνώμη ειδικού γεωπόνου). Στο μέλλον όπου θα υπάρχουν πλέον τα σύγχρονα συστήματα άρδευσης και η παροχής νερού θα είναι όλο το χρόνο οι λίπανσεις θα γίνονται αποκλειστικά με υδρολίπανση. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τον βαθμό χρήσης των λιπασμάτων θα μειώσει τις μονάδες λίπανσης αλλά θα παρέχει στα φυτά με χρονική ακρίβεια τα στοιχεία όποτε αυτά τα χρειάζονται ένα παράδειγμα ακολουθεί στον παρακάτω πίνακα. 

Παρατηρήσεις
Συνδυασμοί
Αυτογόνιμες ποικιλίες σε ημινάνα υποκείμενα καθώς και μη αυτογόνιμες ποικιλίες αλλά με υψηλά ποσοστά καρπόδεσης.

















Οι αυτογόνιμες ποικιλίες όταν φυτεύονται σε ημινάνα υποκείμενα όπως το Maxma   14 και το Gisela 6 συχνά υποφέρουν από υπερκαρποφορία και μικρό μέγεθος καρπού. Αυτό οφείλεται στην υπολίπανση και την κακή ισορροπία βλάστησης-φυλλώματος και ποσότητας καρπού. Απαιτούν αυστηρό κλάδεμα και διατήρηση μίας ικανής ποσότητας ετήσιας βλάστησης για παραγωγή υδατανθράκων και τη θρέψη της παραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για κάποιες μη αυτογόνιμες ποικιλίες που έχουν όμως την τάση να υπερκαρποφορούν όπως οι Georgia,  Summit κ.α. ΠΡΟΣΟΧΗ, αν υπάρξει υπερβολική καρπόδεση τότε τα δένδρα καταπονούνται τόσο που δεν μπορούν να βγάλουν φύλλα με αποτέλεσμα μικροφυλλία, ολιγοφυλλία, μικροκαρπία και καχεξία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότερες λιπάνσεις θα αποτύχουν.
Πρόταση 1. Βασική λίπανση  αργά τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο με ένα σύνθετο λίπασμα τύπου 2-1-2 περίπου 1 κιλό λίπασμα/30 κιλά αναμενόμενου καρπού.
Επί προσθέτως, μόνο αν υπάρχει υπόνοια για υπερβολική καρπόδεση συστήνεται αραίωμα καρποφόρων βλαστών με κλάδεμα και προσθήκη 500γρ νιτρικού ασβεστίου ή νιτρικού καλίου (αν υπάρχει αρκετό ασβέστιο στο έδαφος) σε δύο ισόποσες δόσεις πριν την άνθηση ή μετά από αυτή. Η υπερβολική λίπανση ενδέχεται να προκαλέσει οψιμίση στην παραγωγή. Εφαρμογή χουμικών και φουλβικών οξέων στο έδαφος αν 10-15 ημέρες βελτιώνει την παροχή των στοιχείων προς το φυτό.

Προταση 2. Εφαρμογή κάθε 2-3 χρόνια και του μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, Φωσφόρου, Καλίου και Μαγνησίου. Για  παράδειγμα, 30 κιλά/στρέμμα 0-46-0 σε συνδυασμό 90κιλά/στρέμμα θειικό καλιομαγνήσιο 0-0-30 (αλκαλικά εδάφη). Ενώ η   εφαρμογή του αζώτου θα γίνεται σε ετήσια βάση με τι μορφή νιτροθεϊκής αμμωνίας (40kg/στρ) στα αλκαλίκα εδάφη πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο ή Νιτρικού ασβεστίου με βόριο (50kg/στρ.) σε εδάφη φτωχά σε ασβέστιο. Το άζωτο μπορεί να εφαρμόζεται σε δύο δόσεις μισό πριν την άνθιση και μισό μετά τη συγκομιδή.


*Σε εδάφη με υψηλό Ph και έλλειψη σε ιχνοστοιχεία θα πρέπει να εφαρμόζονται αναλόγως τις διαπιστωμένες ελλείψεις θειικός σίδηρος, βόρακας και θειικός ψευδάργυρος κάθε 2-3 χρόνια. Μπορεί να γίνει και διαφυλλική λιπανση χηλικών ενώσεων των παραπάνω στοιχείων. 
Λαίμαργες ποικιλίες που χαρακτηρίζονται από χαμηλή καρπόδεση ή έντονη καρπόπτωση.
Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που δεν καρποδένουν ικανοποιητικά, ειδικά σε πεδινά αγροκτήματα, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν ιδιαίτερη λαιμαργία. Εδώ απαιτείται πολύ μετριοπαθής λίπανση ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια και μέχρι να εισέλθουμε σε πλήρη καρποφορία. Οι υπερβολικές λιπάνσεις και κυρίως οι αζωτούχες θα αποτρέψουν τα φυτά από την δημιουργία ανθοφόρων οφθαλμών ενώ θα εντείνουν την ασταμάτητη βλάστηση λαίμαργων και ισχυρών βλαστών.
Πρόταση 3. Σε αυτά τα αγροκτήματα, προτείνεται συντηρητική λίπανση κάθε χειμώνα με 500-800 γρ. ανά δένδρο με ένα σύνθετο λίπασμα με μικρό ποσοστό σε άζωτο τύπου 1-1-2 ή 1-1-3. Η υπερλίπανση μπορεί να   εντείνει το πρόβλημα της ακαρπίας. Ωστόσο, κατά την ανθοφορία συστήνονται ψεκασμοί αμινοξέων ή σκευασμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και Βόριο και προσθήκη μελισσών για να αυξηθούν τα ποσοστά καρπόδεσης.
Στην περίπτωση που μετά την επικονίαση υπάρξει υπερβολική καρπόδεση τότε προτείνεται άμεσα η λίπανση με επιφανειακά λιπάσματα και διαφυλλικά σκευάσματα προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική ποιότητα.
Κερασώνες σε εύρωστα και λαίμαργα υποκείμενα (CAB6PMAXMA 60) (ποικιλίες αυτογόνιμες ή μη αυτογόνιμες με υψηλά ποσοστά καρπόδεσης)
Στα εύρωστα και λαίμαργα υποκείμενα προτείνεται μία εφάπαξ λίπανση κάθε χειμώνα. Τα υποκείμενα αυτά συνήθως επιτυγχάνουν   εύκολα υψηλές παραγωγές και πολύ ικανοποιητικό μέγεθος καρπού.
Πρόταση 4. Προτείνεται ετησίως μία εφάπαξ εφαρμογή σύνθετου λιπάσματος αναλόγως και των αναγκών του αγροκτήματος. Πρέπει πάντα να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας. (πρόταση 1kg 15-5-20 + τε, ή 1Kg 12-12-17 ή 1Kg 11-15-15 κ.α. για κάθε 30 κιλά καρπού που υπολογίζουμε να πάρουμε). Ειδάλλως, πρέπει να γίνει μία εφαρμογή μετά την άνθιση και εφόσον υπάρχει καλή καρπόδεση με σύνθετα λιπάσματα που έχουν ως πρώτη ύλη και το νιτρικό κάλιο.
Κερασώνες σε νάνα υποκείμενα
Στα νάνα υποκείμενα απαιτείται μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη λίπανση. Τα υποκείμενα αυτά έχουν αρκετά συμπτυγμένο και επιφανειακό ριζικό σύστημα. Απαιτούν συχνές λιπάνσεις σε μικρές δόσεις και προτιμότερο είναι αυτές να γίνονται με υδρολίπανση. 
Πρόταση 5. Σε υποκείμενα όπως το Gisela5 εκτός του ότι απαιτείται εξαιρετικά πυκνός αριθμός αρδεύσεων απαιτείται και τακτική λίπανση σε μικρές ποσότητες. Έτσι προτείνεται στο τέλος του χειμώνα αρχικά μία λίπανση με σύνθετο λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και ιχνοστοιχεία όπως για παράδειγμα το 20-5-10. Σε μικρή όμως δόση 250-400 γρ/φυτό. Πριν την άνθηση απαιτείται κρυσταλλικό λίπασμα τύπου 20-20-20 ή 10-30-5 σε μορφή υδρολίπανσης περίπου 70-100γρ φυτό μαζί με αμινοξέα ή χουμικά οξέα. Μετά την καρπόδεση και εφόσον αυτή είναι ικανοποιητική απαιτείται λίπανση κάθε 10-12 ημέρες μαζί με την άρδευση σε δόσεις 50-80γρ/φυτό νιτρικού ασβεστίου και νιτρικού καλίου εναλλάξ πάντα σε συνδυασμό με αμινοξέα ή χουμικά οξέα. Μετά τη συγκομιδή απαιτούνται 3 λιπάνσεις με άζωτο κυρίως για την σωστή προετοιμασία των φυτών την επόμενη χρονιά.
·         Μετά τη συγκομιδή σε όλες τις ποικιλίες και σε όλα τα υποκείμενα απαιτείται η λίπανση με άζωτο και ιχνοστοιχεία, κυρίως βορίου και ψευδαργύρου. Μόνον έτσι θα κατοχυρωθεί η σωστή αποθησαύριση των απαραίτητων υδατανθράκων για την επόμενη σεζόν. Η ποσότητα εξαρτάται από τον τύπο του αζώτου που θα χρησιμοποιηθεί, την ποικιλία, το υποκείμενο και τις ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί ουρία (46-0-0) τότε προτείνω μία δόση γύρω στα 7 γραμμάρια ανά κιλό συγκομισθέντος προϊόντος. Δηλαδή αν από τα δένδρα μας πήραμε κατά μέσο όρο 50 κιλά κεράσια τότε λιπαίνουμε με 350γρ. ουρίας. Ως εκ τούτου, εάν εφαρμόσουμε Νιτρική αμμωνία η δόση είναι 10γρ. ή 13γρ για τη νιτροθεική αμμωνία. ΠΡΟΣΟΧΗ είναι μέγα λάθος να προσθέσουμε ένα σύνθετο λίπασμα μετά τη συγκομιδή, διότι ο φώσφορος θα δεσμευθεί ισχυρώς από τα επιφανειακά στρώματα του εδάφους και θα αδρανοποιηθεί ενώ το κάλιο θα δεσμευθεί στα κολλοειδή του εδάφους (ειδικά στα βαριά εδάφη) ή θα ξεπλυθεί στα αμμώδη εδάφη, χωρίς να είναι διαθέσιμος στα φυτά την επόμενη χρονιά.

·         Η εφαρμογή των ιχνοστοιχείων θα γίνει με σκευάσματα βορίου και ψευδαργύρου.

·         Το στοιχείο κλειδί για την σωστή εκκίνηση της παραγωγικής χρονιάς σε έναν κερασώνα είναι ο φώσφορος. Δυστυχώς, ο φώσφορος της βασικής λίπανσης δεσμεύεται ισχυρά στην επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμος στα φυτά. Ειδικά, αν ο φώσφορος εφαρμοστεί νωρίς το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να τον αφήσουμε παρακαταθήκη στο χωράφι μας χωρίς να δούμε όφελος στην καλλιέργεια. Επί προσθέτως, οι χαμηλές θερμοκρασίες του εδάφους την περίοδο της άνθησης και της εκκίνησης της βλάστησης δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση φωσφόρου από τα ορυκτά στο εδαφικό διάλυμα άρα δεν είναι διαθέσιμος στα φυτά. Επειδή η εφαρμογή του λιπάσματος με ενσωμάτωση στους 20-30εκ.  θα καταστρέψει τις επιφανειακές ρίζες η λύση που προτείνεται είναι είτε να γίνει εφαρμογή έξτρα φωσφορικού μονοαμμωνίου με το σύστημα άρδευσης στην εκκίνηση της βλάστησης 100γρ/ρίζα ή να γίνουν δύο διαφυλλικές εφαρμογές φωσφόρου (προσοχή όχι φωσφονικών ιόντων)  10 ημέρες μετά την εμφάνιση των φύλλων.

Στο μέλλον όπου θα υπάρχουν πλέον τα σύγχρονα συστήματα άρδευσης και η παροχής νερού θα είναι όλο το χρόνο οι λιπάνσεις θα γίνονται αποκλειστικά με υδρολίπανση. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τον βαθμό απόδοσης των λιπασμάτων, θα μειώσει τις μονάδες λίπανσης και θα παρέχει στα φυτά με χρονική ακρίβεια τα στοιχεία όποτε αυτά τα χρειάζονται ένα παράδειγμα ακολουθεί στον παρακάτω πίνακα. (Εφόσον η εδαφολογική δεν δείχνει σοβαρή έλλειψη)
 



Πίνακα 1. Πρόταση για λίπανση ακριβείας σε αγρόκτημα κερασιάς, για την παραγωγή 1 τόνου καρπού το στρέμμα, το παραπάνω πρόγραμμα μεταβάλλεται αναλόγως αν η αναμενόμενη παραγωγή είναι μεγαλύτερη. Για το κατεβάσετε σε αρχείο Pdf κάντε κλικ εδω

Το παραπάνω εγχειρίδιο είναι ενδεικτικό και αποτελεί μία σύμπτυξη γνώσεων και εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει επάνω στην κερασιά. Μπορεί να αποτελέσει έναν γενικό οδηγό όπου επάνω σε αυτόν μπορείτε να προσθέσετε και άλλες παρεμβάσεις σύμφωνα με την εμπειρία του καθενός και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη κάποιου ειδικού επιστήμονα. Οι φυτοπροστατευτικές εφαρμογές γίνονται μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με γεωπόνο και εφόσον υπάρχει πρόβλημα. Οι λιπάνσεις ενδέχεται να αποτύχουν όταν υπάρχουν άλλοι περιοριστικοί παράγοντες στο αγρόκτημα (π.χ. κακός συνδυασμός ποικιλίες υποκειμένου, ακατάλληλη σύσταση εδάφους, καταπονήσεις από φυσικά ή παθολογικά άιτια). Ο συγγραφέας απαλλάσσεσαι από οποιαδήποτε ευθύνη κακής χρήσης του εγχειριδίου αυτού.