Καθημερινά είμαστε μάρτυρες περιστατικών αποτυχίας καλλιεργειών κερασιάς. Η πολυπλοκότητα της καλλιέργειας και η αμάθεια ή η ημιμάθεια πολλών ανθρώπων του κλάδου σε συνδυασμό με την αδυσώπητη λαιμαργία πολλών αγροτών για πολλά κιλά με πυκνά φυτά έφερε τεράστιες αποτυχίες στην προσπάθεια τους να παράξουν κεράσια.
Η παραδοσιακή καλλιέργεια της κερασιάς στα ορεινά της Έδεσσας γινόταν με μεγαλόσωμα φυτά υψηλής παραγωγής και σε μεγάλες αποστάσεις φύτευσης. Ακόμη και στις μέρες μας μεγάλο μέρος της παραγωγής συγκομίζεται από χωράφια αυτού του σχήματος. Τα τελευταία 10 χρόνια έγινε μία προσπάθεια αναδιάρθρωσης και επέκτασης της καλλιέργειας. Έγιναν αθρόες φυτεύσεις κερασιάς σε πεδινά έως και παραθαλάσσια τμήματα με νέες ποικιλίες και υποκείμενα.
Αρχικά επικράτησε μία τάση αντιγραφής του τρόπου καλλιέργειας της κερασιάς από τον Ιταλικό Βορρά. Έγιναν φυτεύσεις σε gisela 5 και 6 σε πολύ μικρές αποστάσεις φύτευσης (>2,5μ) χωρίς να έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες μελέτες για άρδευση και υποστύλωση. Τα περισσότερα από αυτά τα κτήματα μετά από λίγα χρόνια καταστράφηκαν και ξεριζώθηκαν. Τα υποκείμενα αυτά απαιτούν γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και πολύ συχνές αρδεύσεις. Η υποστύλωση είναι σχεδόν υποχρεωτική. Το υποκείμενο Gi6 συνεχίζει να φυτεύεται και είναι πολύ αποδοτικό σε μη αυτογόνιμες ποικιλίες και σε πυκνά συστήματα φύτευσης (2,5*4,5-5μ).
Σχεδόν ταυτόχρονα φυτεύτηκαν και τα πρώτα αγροκτήματα σε υποκείμενο MAXMA 14. Το υποκείμενο αυτό είναι ένα δυνατό και λαίμαργο υποκείμενο που θεωρείται ημινάνο μόνο και μόνο γιατί το σπορόφυτο γίνεται σαν πλάτανος! Η κερασιά ως είδος έχει το χαρακτηριστικό να παράγει καρποφόρα όργανα πιο αργά σε σχέση με τα άλλα είδη του γένους Prunus, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερος χώρος από το δένδρο για να γίνει παραγωγικό. Όσοι φύτευσαν ποικιλίες σε αυτό το υποκείμενο σε αποστάσεις μικρότερες από τα 4 μέτρα σε παλμέττα ή τα 5 μέτρα σε κύπελλο (οι κερασιές σε maxma14 και cab6p δεν γίνονται μονόκλωνο και κουραφέξαλα) θα πάρουν παραγωγή τα πρώτα χρόνια, ίσως τα 4-7, αλλά στην πορεία αυτή θα μειωθεί σημαντικά καθώς τα δένδρα θα αλληλοσκιαστούν και θα παρουσιάσουν σοβαρές ξηράνσεις οφθαλμών στο εσωτερικό. Οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να κλαδεύουν αυστηρότερα και όλο αυτό θα καταλήξει σε ένα φαύλο κύκλο αναμονής για νέους καρποφόρους οφθαλμούς. Αντιθέτως όσοι φυτέψουν πιο αραιά θα καταφέρουν να "ηρεμήσουν" τα δένδρα τους και να ισορροπήσουν την βλάστηση με την καρποφορία. Σε όλα αυτά που έχω αναφέρει μέχρι τώρα υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις. Χωράφια αδύνατα και βαριά κάνουν το υποκείμενο MAXMA14 να συμπεριφέρεται πιο καχεκτικά με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αλληλοσκίαση. Κάποιοι παραγωγή χρησιμοποίησαν παρανόμως τη δραστική ουσία Paclobutrazol για διορθώσουν το λάθος στην πυκνή φύτευση προκαλώντας νανισμό σε λαίμαργα υποκείμενα.
Εκτός των παραπάνω αιτιών προβλήματα υπάρχουν και με τις ποικιλίες. Όλες εκτός τα Τσολακεΐκα ήρθαν από το εξωτερικό. Καμία δεν είχε δοκιμασθεί στην Ελλάδα. Πολλές ποικιλίες που παρήγαγαν στο εξωτερικό δεν μπορούν να παράξουν στο κλίμα της Χώρας μας και ιδίως της πεδινής. Πιο συγκεκριμένα οι ποικιλίες Sweet Early, Germesdorfi και Ferrovia δεν κάρπισαν σχεδόν ποτέ σε κανένα από τα υποκείμενα στην πεδινή Ελλλάδα. Οι ποικιλίες Early lory, Sabrina, Crystallina, Grace Star, Summit, Reggina, Black star και samba εμφανίζουν μεγάλη αστάθεια στην παραγωγικότητα από χρονιά χρονιά στα υποκείμενα MAXMA14 και CAB6p (σχεδόν όλα έχουν φυτευτεί σε αυτά τα υποκείμενα) ειδικά σε πυκνά συστήματα φυτεύσεις. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, σε πλαγιές με πιο βαριά χώματα η ανάπτυξη του φυτού είναι δυσκολότερη και η υπάρχει μεγαλύτερη καρποφορία. Αντιθέτως οι ποικιλίες Lapin, Big star, Sweetheart και Staccato υπερκαρποφορούν και πολλές φορές μικροκαρπούν. Ίσως αποτελούν και τις μοναδικές περιπτώσεις που είναι απαιτητά τα αυστηρά κλαδέματα για την βελτίωση της ποιότητας.
Φυσικά, η σημαντικότερη περίπτωση αποτυχίας ενός αγροκτήματος κερασιάς είναι η κακή γονιμοποίηση. Όσο όμορφο και καλοστημένο είναι ένα χωράφι αν δεν υπάρχει ικανός αριθμός επικονιαστών αυτό θα είναι μόνο για φωτογραφίες στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μη αυτογόνιμες ποικιλίες απαιτούν την παρουσία επικονιαστών σε ποσοστό ικανό για τη μέγιστη δυνατή επικονίαση. Σε καμία περίπτωση το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 15% του συνόλου των φυτών. Σε περιοχές κρύες την άνοιξη και χωρίς την παρουσία αρκετών μελισσών πρέπει να υπάρχουν αρκετοί επικονιαστές για να βελτιωθεί η ποσότητα της παραγωγής. Η τοποθέτηση κυψελών με μελίσσια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στα περισσότερα αγροκτήματα με αυτόστειρες ποικιλίες.
Συμπερασματικά, για να είναι πετυχημένο ένα αγρόκτημα κερασιάς πρέπει να προηγείται μία μελέτη για την σωστή επιλογή υποκειμένου, ποικιλίας και συστήματος φύτευσης. Η λογική φυτεύω ότι βρω στον φυτωριούχο είναι λάθος. Ταυτόχρονα πρέπει ο κάθε παραγωγός να θέσει στόχους για την παραγωγή που αναμένει. Πιο συγκεκριμένα, κάποιος που φυτεύει υπερ-πρώιμες ποικιλίες δεν μπορεί να αναμένει 2 τον/στρ. γιατί απλά αυτά θα γίνουν στα στραγάλια!
Η επιλογή μιας πλαγιοκλαδης ποικιλίας όπως ερλη λορυ η τσολακεικα, μπορεί να μετριάσει την λεμαργια στο μχμ 14 σε μονοκλωνα
ΑπάντησηΔιαγραφή