Έρευνα φυλλοδιαγνωστικών αναλύσεων σε φύλλα Κερασιάς

       Το καλοκαίρι το 2020 διενεργήσαμε 10 φυλλοδιαγνωστικές και εδαφολογικές αναλύσεις σε φύλλα κερασιάς την περίοδο 10/7-20/8. Στα περισσότερα αγροκτήματα είχαμε προβεί τα προηγούμενα χρόνια σε εδαφολογικές αναλύσεις που μάλλον πλέον θα μας είναι άχρηστες για τα επόμενα χρόνια. Τα αγροκτήματα είναι από 3 διαφορετικές περιοχές. Τα στοιχεία είναι καταδεικνύουν μία γενικότερη τροφοπενία αζώτου, ασβεστίου και ψευδαργύρου στα περισσότερα αγροκτήματα. 


    Ειδικότερα, 7 από τα 10 αγροκτήματα είχαν μέτρια ή υψηλή τροφοπενία αζώτου με συγκεντρώσεις 1-1,2%, ενώ στο έδαφος οι εδαφολογικές έδειχναν όλες επάρκεια αζώτου!!! Τα φύλλα αν και ήταν πράσινα περιείχαν λιγότερο άζωτο από αυτό που απαιτούνταν για την εποχή.  Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το άζωτο εκτός από το σημαντικότερο για τις βιολογικές λειτουργίες του δένδρου είναι βασικό στοιχείο και για την προετοιμασία του για την επόμενη χρονιά καθώς οι αποθησαυριστικές ουσίες είναι κατά βάση υδατάνθρακες και οργανικό άζωτο. Ακόμη 8 στα 10 δείγματα έλλειψη ασβεστίου στα φύλλα, η οποία οφείλονταν στην χαμηλή συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου σε όλα τα εδάφη που ελέγξαμε. 


    Αντιθέτως, είχαμε επάρκεια φωσφόρου (0,5%) και καλίου (1,96%) σε 9 από τα 10 δείγματα. Η συγκέντρωση του φωσφόρου δεν επηρεάστηκε από την συγκέντρωση στο έδαφος καθώς ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις φωσφόρου η συγκέντρωση στα φύλλα ήταν ικανοποιητική, ωστόσο το μοναδικό κτήμα με ph 8 ήταν αυτό που είχε και τροφοπενία φωσφόρου κάτι που επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι το υψηλό ph μειώνει τη διαθεσιμότητα του στοιχείου αυτού. Κάτι παρόμοιο ίσχυε και με το κάλιο το οποίο ήταν σε επάρκεια σε όλα τα δείγματα φύλλων όταν σε αρκετά κτήματα εμφάνιζε ανεπάρκεια στο έδαφος. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται και στην χρήση κρυσταλλικών λιπασμάτων πλούσια σε κάλιο που έκαναν οι παραγωγοί κοντά στη συγκομιδή. Το μαγνήσιο ήταν σε επάρκεια σε όλα τα δείγματα φύλλων και εδάφους.


    Στα ιχνοστοιχεία υπήρξε μεγάλη παραλακτικότητα, ο σίδηρος και το μαγγάνιο είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκεί όπου το ph του εδάφους ήταν ουδέτερο ή όξινο και άσχετα με την συγκέντρωση των στοιχείων αυτών στο έδαφος. Το βόριο ήταν σε επάρκεια έως υπερεπάρκεια στα φύλλα ανεξάρτητα από τις συγκεντρώσεις του στοιχείου στο έδαφος (εδάφη με ελάχιστο βόριο έδειξαν επάρκεια στα φύλλα). Τέλος, ο ψευδάργυρος ήταν το πιο προβληματικό ιχνοστοιχείο καθώς βρέθηκε σε έλλειψη στα περισσότερα δείγματα φύλλων. 


    Συμπερασματικά, το άζωτο και ο ψευδάργυρος ήταν τα δύο στοιχεία που χρίζουν άμεσης διόρθωσης σε όλα σχεδόν τα φύλλα που ελέχθησαν. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις οδηγίες που ορίζουν εφαρμογή αζώτου και ψευδαργύρου μετά τη συγκομιδή ως την καλύτερα ενδεδειγμένη για την σωστή αποθήκευση στοιχείων για την επόμενη χρονιά. Αντιθέτως λίπανση φωσφόρου-καλίου μετά τη συγκομιδή θα επιτείνει το πρόβλημα καθώς θα επηρεάσει την ισορροπία αζώτου-καλίου στο έδαφος υπέρ του δεύτερου, θα προκαλέσει πρωΐμιση της παραγωγής την επόμενη χρονιά αλλά και μειωμένη ποιότητα καρπών. 


    Η παραπάνω έρευνα δεν έγινε σε τυχαιοποιημένο δείγμα καθώς και δε συμπεριλήφθηκε η επίδραση που μπορεί να έχει η λίπανση που έκαναν οι παραγωγοί γιαυτό και δεν θα παρουσιαστεί επίσημα αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός σε μελλοντικές έρευνες. Όλα τα αγροκτήματα είχαν λιπανθεί με βασική και επιφανειακή λίπανση, η δεύτερη κυρίως με νιτρικό κάλιο. Η γενικότερη τάση που εκφράζουν οι παραγωγοί ότι βάλε κάλιο να κάνεις μεγαλύτερο καρπό φαίνεται να έχει επιβάρυνση στη γενικότερη θρεπτική κατάσταση του δένδρου. Το άζωτο είναι το σημαντικότερο χημικό στοιχείο, τα δένδρα πρέπει να έχουν επάρκεια αζώτου για σωστή και ποιοτική παραγωγή. Η υπεραζώτευση όμως θα προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα στα δένδρα με ανεπιθύμητες λαιμαργίες, σκασίματα στους καρπούς και καθυστέρηση εισόδου στην παραγωγή, γι'αυτό παν μέτρον άριστον. 


    Τέλος, τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις για την χρησιμότητα των εδαφολογικών αναλύσεων και το πόσο αυτές μας βοηθούν στην σωστή διάγνωση της θρεπτικής κατάστασης των φυτών. Πιστεύω, ότι οι φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις είναι υποχρεωτικές πλέον σε όποιον θέλει να δει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στα φυτά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου