Μπορούν να γίνουν αξιόμαχα ακτινίδια χωρίς τη χρήση του Sitofex;

To sitofex, είναι ένα εμπορικό σκεύασμα το οποίο περιέχει 1% της φυττορυθμιστικής ουσίας Forchlorfenuron, το σκεύασμα χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες της αμπέλους και της ακτινιδιάς για αύξηση του μεγέθους και του βάρους των καρπών. Οι καρποί μετά την άνθιση αρχίζουν και μεγαλώνουν ραγδαία. Αυτή την περίοδο συμβαίνουν εκατομμύρια κυτταρο-διαιρέσεις οι οποίες ρυθμίζονται κυρίως από μία φυτό-ορμόνη την κυτοκινίνη. Το sitofex λοιπόν αυξάνει σημαντικά την περίοδο όπου οι κυτοκινίνες δρουν με τελικό αποτέλεσμα τις περισσότερες κυτταροδιαιρέσεις άρα και το μεγαλύτερο καρπό. Το Sitofex, είναι ένα προιόν το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται κυρίως επάνω στους καρπούς καθώς είναι αμετακίνητο μέσα στο φυτό. 

      Τα τελευταία 15 χρόνια έχει γίνει ευρεία χρήση της ορμόνης στα περισσότερα κτήματα ακτινιδιάς. Η πίεση της αγοράς για όλο και μεγαλύτερους καρπούς ώθησε τους παραγωγούς στην χρήση της ορμόνης αλλά και υπερλίπανση, φυσικά όλο αυτό είχε και αντίστροφα αποτελέσματα κυρίως στη μετασυλλεκτική συντήρηση του καρπού (λόγω του μεγάλου μεγέθους).

Φυσικά, όσο η αγορά επιμένει να θεωρεί τα τεράστια ακτινίδια ως το θεμιτό μέγεθος για εμπορία οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ορμόνη όσο αυτή έχει έγκριση στην ελληνική αγορά. 

     Δεν είναι όμως η τεχνητή ορμόνη ο μόνος τρόπος για να κάνεις κάποιος μεγάλα ακτινίδια. Εφόσον, τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις επαρκώς, δηλαδή, η καταλληλότητα και η γονιμότητα του εδάφους, η καλή γονιμοποίηση αλλά και γενετική καταγωγή των φυτών ενός αγροκτήματος τότε υπάρχουν δεκάδες προϊόντα φυσικής προέλευσης που μπορούν να βοηθήσουν τον παραγωγό να κάνει μεγάλους καρπούς. Αν, και είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε τα μεγέθη και τις αποδώσεις που επιτυγχάνονται με το sitofex, ωστόσο θα τα πλησιάσουμε αρκετά. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι απαιτούνται παραπάνω από μία εφαρμογές, κάτι που στα ακτινίδια μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. 

     Η κατάρτιση ενός προγράμματος εφαρμογών ψεκασμών και υδρολίπανσης απαιτεί άριστες γνώσεις φυσιολογίας φυτών, διότι ένα μικρό λάθος μπορεί να επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι αυξίνες ανταγωνίζονται τις κυτοκινίνες μέσα στο φυτό, άρα αυτό σημαίνει ότι τα προιόντα που θα εφαρμοστούν την περίοδο μετά την άνθιση πρέπει να μην περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυξίνης. Το αντίστροφο συμβαίνει μετά τον τέλος της κυτταροδιαίρεσης όπου αρχίζει η διόγκωση των κυττάρων του καρπού, εκεί η κίνηση της αυξίνης, πολικά με στο φυτό, επιτρέπει την άνοδο θρεπτικών στοιχείων τα οποία πηγαίνουν στα φυλλά για την παραγωγή αμινοξέων, υδατανθράκων κ.α.

      Βασικοί ρυθμιστές της ποιότητας του ακτινιδίου είναι το Ασβέστιο και το Κάλιο. Τα δύο αυτά στοιχεία ανταγωνίζονται μεταξύ τους μέσα στο φυτό. Ο καρπός της ακτινιδιάς μπορεί να παραλαμβάνει το ασβέστιο ΜΟΝΟ τις πρώτες 3 εβδομάδες από την άνθιση, γιατί μόνον τις πρώτες 3 εβδομάδες από την άνθιση τα φρούτα εφοδιάζονται από το ξύλωμα του φυτού όπου υπάρχει κίνηση ασβεστίου. Μετ' έπειτα εφοδιάζονται μόνον από το φλοίωμα στο οποίο όμως δεν υπάρχει κίνηση ασβεστίου. Το κάλιο αντιθέτως είναι εξαιρετικά ευκίνητο σε όλα τα μέρη του φυτού και απαιτείται σε μεγάλη επάρκεια. 

      Η ενίσχυση του φυτού πρέπει να ξεκινάει από τη βλάστηση, εκεί ο ψεκασμός με σκευάσματα αμινοξέων θα μειώσει την καταπόνηση των φυτών από το βραδινό κρύο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να προετοιμασθεί για την επικείμενη άνθιση δημιουργώντας ζωηρά άνθη. Όταν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτή την περίοδο, η κινητικότητα του Φωσφόρου στο έδαφος είναι μικρή αν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης καλό είναι να γίνεται εφαρμογή από εδάφους. Μόλις τελειώσει η άνθιση θα πρέπει να γίνει η εφαρμογή σκευασμάτων πλούσιων σε κυτοκινίνες και αμινοξέα. Υπάρχουν σκευάσματα που περιέχουν κυτοκινίνες από εκχυλίσματα φυτών. Εδώ πιστεύω ότι ανάλογα και με το σκεύασμα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2-3 εφαρμογές με μεσοδιάστημα 10 ημέρες. Τα προϊόντα αυτά καλό είναι να μη συνδυάζονται με λιπάσματα πλούσια σε κάλιο γιατί αυτή την περίοδο θα ανταγωνισθεί έντονα το ασβέστιο.  Αν δεν υπάρχει επάρκεια ασβεστίου στο έδαφος τότε πρέπει να γίνει εφαρμογή μέσω του συστήματος υδρολίπανσης. Οι δόσεις που θα χρησιμοποιούνται θα καθορίζονται από τον εκάστοτε τεχνικό. 

       Το ακτινίδιο μέχρι τις 15/7 έχει αποκτήσει το 80% του τελικού μεγέθους. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και μέχρι τις 15/7 1-2 εφαρμογές αμινοξέων, ή εκχυλισμάτων φυκιών στο φύλλωμα αλλά και χουμοφουλβικών οξέων με το σύστημα υδρολίπανσης αυξάνουν θεαματικά τις απορροφήσεις θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος. Η αύξηση (τάνυση) των κυττάρων που δημιουργήθηκαν μέσα στον καρπό απαιτεί μεγάλες ποσότητες προϊόντων της φωτοσύνθεσης. 

        Τέλος, να αναφέρω ότι η ακτινιδιά απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού συνήθως πάνω από 400mm/σεζόν. Η άρδευση πρέπει να είναι τακτική και όχι αραιή με τεράστιες ποσότητες. Αν τα φυτά καταπονηθούν από έλλειψη νερού έστω και για 1 ημέρα την περίοδο της κυτταροδιαίρεσης θα προκληθεί μείωση του τελικού μεγέθους του καρπού. 

           Προσωπικά πιστεύω ότι κάπου πρέπει να σταθεροποιηθεί το κυνήγι αυτό. Το ακτινίδιο πρέπει να ξαναγίνει ακτινίδιο και όχι τριχωτή πατάτα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα πέσουν οι παραγωγές ως ποσότητα. Οι Νεο-Ζηλανδοί πουλάν παντού ακτινίδιο 110-140γρ σε εντυπωσιακές τιμές, γιατί τα δικά μας να είναι 180!

         Στο παραπάνω άρθρο δεν αναφέρονται εμπορικές ονομασίες γιατί είναι προς ενημέρωση και όχι προς διαφήμιση. Είναι πιθανόν να μην επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα με το sitofex. Ο συγγραφέας δεν έχει καμία ευθύνη για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από κακή χρήση πληροφοριών του άρθρου αυτού. 



2 σχόλια:

  1. Καλημέρα τι μου προτείνετε για τα ακτινίδια για την μεγένθυση τον καρπών.κ ποιες ημερομηνίες να αρχίσω της εφαρμογές,κ ποια σκευάσματα,να χρησιμοποιησω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε αναγνώστη, η θρέψη της ακτινιδιάς είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία και εξαρτάται από τον τύπο και τη σύσταση του εδάφους, αλλά και την αναμενόμενη παραγωγή. Στην ιστοσελίδα υπάρχει ένα ενδεικτικό πρόγραμμα λίπανση αλλά θα σου πρότεινα αρχικά να μου στείλεις με ένα μαιλ μία εδαφολογική ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή