Η Μυτιλόμορφη ψώρα εμφανίστηκε σε λωτούς ποικιλίας Jiro

    Στις 2/10/2019 μετά από τακτίκο μας έλεγχο στα αγροκτήματα λωτού για την παρουσία μύγας τις Μεσογείου αναγνωρίσαμε και καταγράψαμε, την παρουσία του εντόμου της μυτιλόμορφης ψώρας στην καλλιέργεια του λωτού. Η προσβολή ήταν περιορισμένη και δεν επεκτάθηκε στο αγρόκτημα, ωστόσο μας έκανε εντύπωση η γρήγορη ανάπτυξη διαφόρων "νέων" εχθρών στην καλλιέργεια του λωτού, η οποία μέχρι πρότεινος δεν είχε σοβαρά εντομολογικά προβλήματα. Έχουν προηγηθεί ο κηροπλάστης και η μύγα της Μεσογείου. 

     Το έντομο αυτό ανήκει στο γένος Lepidosaphes. Το είδος δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ωστόσο πιθανολογώ ότι πρόκειται για το Lepidosaphes beckii (Newman) (Homoptera, Diaspididae). Σύμφωνα με τους Τζανακάκη και Κατσόγιαννο το έντομο στην Ελλάδα μπορεί να έχει μέχρι και 3 επικαλυπτώμενες γεννιές. Το θυληκό άτομο έχει στενόμακρο ασπίδιο με διαστάσεις 2,5-3,5*0,9-1,2mm (Εικόνες). Διαχειμάζει σε όλα τα στάδια, αλλά κατά το πλείστον ως ενήλικο. Προσβάλει κυρίως τα φύλλα και τους καρπούς, στα υγρά και σκιερά μέρη των δένδρων. 
      



    Το θυληκό γεννά τα αυγά κάτω απο το σώμα του και τα προστατεύει έως την εκκόλαψη. Οι προνύμφες πρώτου σταδίου είναι έρπουσες, ωοειδής και ανοιχτοκίτρινες. Στα επόμενα στάδια τα ασπίδια είναι όπως των ενήλικων θυληκών αλλά αρκετά πιο μικρά. Εκτός από την απομύζηση των χυμών τα έντομα προκαλούν αισθητική υποβάθμιση των καρπών, ενώ σε εκτεταμένες προσβολές προκαλούν έντονη φυλλόπτωση. 


    Η αντιμετώπιση του γίνεται με συνδιαστικό ψεκασμό θερινών ελαίων και ειδικών εντομοκτόνων. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του εντόμου καθώς ο ψεκασμός πρέπει να γίνει όταν οι νεαρές προνύμφες ξεκινήσουν να κινούνται προς τους καρπούς (Τζανακάκης Μ., Κατσόγιαννος Β. 2003. Έντομα καρποφόρων δέντρων και Αμπέλου. Εκδ. Αγρότυπος. 202-203). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου