Κυλινδροσπόριο στην κερασιά, cherry leaf spot disease

Φύλλα κερασιά με σημαντική προσβολή από κυλινδροσπόριο

Η
 κυλινδροσπορίωση της κερασιάς είναι μία συνηθισμένη ασθένεια της κερασιάς που εμφανίζεται σε υγρές περιοχές , ιδίως όταν σε αυτές καλλιεργούνται ευαίσθητες ποικιλίες (lapin, skeena, sweet early, samba κ.α.). Η ασθένεια αφορά αποκλειστικά το φύλλωμα των δένδρων και οφείλεται στον μύκητα Cylindrosporium padi (συν.: Blumeriella jaapii). Η ασθένεια είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, και εμφανίζεται κάθε χρόνο, συχνότερα όμως τα υγρά καλοκαίρια. Στην Ελλάδα είναι μία από τις βασικές αιτίες πρόωρης αποφύλλωσης της κερασιάς.




Εικόνες 2,3. Πράσινο φύλλο κερασιάς με σημαντική προσβολή από τον μύκητα Cylindrosporium padi, Διακρίνονται στην κάτω επιφάνεια οι λευκές μάζες κονιδίων του μύκητα.


    Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται αρχικά στην πάνω επιφάνεια των φύλλων νωρίς το καλοκαίρι με την μορφή μικρών κυκλικών και σκούρων κηλίδων με διάμετρο 0,5-1χιλ (Εικόνα εισαγωγής). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι κηλίδες πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν ελαφρώς σε μέγεθος. Σε πολύ έντονες προσβολές συνενώνονται δημιουργώντας μία μεγαλύτερη, ωστόσο οι περισσότερες παραμένουν ατομικές. Το μικρό τους μέγεθος τις διακρίνει από αυτές που προκαλεί το κορύνεο οι οποίες είναι εξ'αρχής πιο μεγάλες. Στο τέλος του καλοκαιριού εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων λευκές μάζες σπορίων του μύκητα που ονομάζονται κονίδια (εικόνες 2,3). Ο μύκητας διαχειμάζει επάνω στις επιφάνειες των πεσμένων φύλλων στο έδαφος όπου δημιουργεί αποθήκια που παράγουν ασκοσπόρια για την επόμενη χρονιά. Τα ασκοσπόρια μετακινούνται την επόμενη άνοιξη, περίπου 6 εβδομάδες μετά την άνθιση, σε θέσεις μολύνσεως κυρίως σε περιόδους βροχών και αέρα. Όταν επικρατήσουν βροχές ή πρωινές υγρασίες ακόμα και για λίγες ώρες επιτρέπουν στα ασκοσπόρια να βλαστήσουν και να μολύνουν τα φύλλα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10-15 ημέρες μετά την προσβολή.


Εικόνα 4,5. Επάνω και κάτω όψη φύλλων κερασιάς με σημαντική προσβολή.

Εικόνα 6. Στάδια συμπτωμάτων με χρονολογική σειρά από την ασθένεια της κυλινδροσπορίασης

Η αποκορύφωση των συμπτωμάτων συμβαίνει περί τα τέλη Αυγούστου όπου τα περισσότερα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν στο έδαφος (εικόνες 4,5). Τα φυτά προσπαθούν να αναβλαστήσουν ενώ μερικά ανθίζουν το φθινόπωρο. Η παραγωγή την επόμενη χρονιά μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Οι προληπτικοί ψεκασμοί, μετά της συγκομιδή, με χημικά μυκητοκτόνα (mancozeb, dodine, fenbuconazole) είναι υποχρεωτικοί για την αντιμετώπιση της ασθένειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου