Προσβολή καρπών λωτού από το έντομο Planococcus citri (Risso)

    Σε σημαντικό εχθρό για την καλλιέργεια του λωτού στην Μακεδονία εξελίσσεται το έντομο Planococcus citri (Risso) (Homoptera, Pseudococcidae) το οποίο στα ελληνικά αναφέρεται ως ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών και της αμπέλου. Το έντομο εντοπίστηκε τα τελευταία χρόνια να προκαλεί ζημιές στην καλλιέργεια του λωτού. Ειδικότερα, βρέθηκε να εγκαθίσταται στον ποδίσκο του φρούτου κάτω από τον φυλλόμορφο κάλυκα. Κάτω από τον κάλυκα το φρούτο μαυρίζει από την τροφική δραστηριότητα του εντόμου και καταστρέφεται ενώ συχνά εμφανίζει και πρόωρη καρπόπτωση.


    Το άπτερο θηλυκό είναι ωοειδούς σχήματος διαστάσεων 2-5*3χιλ. Το χρώμα του διαφέρει από πορτοκαλί κίτρινο ή ακόμα και ρόδινο. Ωστόσο, το σώμα του καλύπτεται από μία λευκή κηρώδη σκόνη. Το αρσενικό είναι καστανοκίτρινο ή καστανέρυθρο με μαύρους οφθαλμούς και μακριές τριχωτές κεραίες ενώ τα πτερύγια του είναι διαφανή και πιο μεγάλα από το σώμα του.

 

    Γενικά πρόκειται για ένα πολυφάγο είδος που μπορούμε να συναντήσουμε στα εσπεριδοειδή, στο αμπέλι, σε καλλωπιστικά είδη, στο λωτό κ.α. Στη βόρεια Ελλάδα έχει πιθανώς 2-3 γενιές το έτος και στη νότια 3-4. Διαχειμάζει σε όλα τα στάδια σε προφυλαγμένες θέσεις. Το θηλυκό τοποθετεί τα αυγά του σε φρούτα, κλαδιά, φύλλα ή εγκολπώσεις των κλαδιών. Οι νεαρές προνύμφες εγκαθίστανται σε μέρη όπου το σώμα τους έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή με τα τμήματα του φυτού, εξού και ότι τις εντοπίζουμε κάτω από την στεφάνη του ποδίσκου του φρούτου. Η προνύμφη προτιμά τα υγρά και σκιερά μέρη. 

    Το έντομο εκτός της εξασθένισης που προκαλεί στο φυτό εξαιτίας της απομύζησης των χυμών από τα ενήλικα θηλυκά και τις προνύμφες προκαλεί υποβάθμιση των φρούτων καθώς και πτώση αυτών. Αν δεν αντιμετωπισθεί νωρίς και με τα κατάλληλα εντομοκτόνα τότε μπορεί να καταστρέψει το σύνολο της παραγωγής του λωτού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου