Από τι επηρεάζεται το μέγεθος του καρπού της ακτινιδιάς;

Η ακτινιδιά είναι μία καλλιέργεια συνεχώς αυξανόμενη στη Ελλάδα. Πλέον φυτεύεται σε μεγάλο μέρος της επικράτειας. Από Ξάνθη μέχρι Άρτα όλες οι πεδινές περιοχές επιτρέπουν την καλλιέργεια αρκεί να πληρούνται οι απαραίτητες εδαφικές ανάγκες του φυτού. Οι απαιτήσεις της αγοράς είναι αυστηρές στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Ειδικότερα απαιτούνται φρούτα με καλή σκληρότητα, υψηλά διαλυτά στερεά συστατικά, μεγάλο μέγεθος, καθαρά από ασθένειες και προσβολές από έντομα. 

Η επίτευξη του επαρκούς ή του πολύ μεγάλου καρπού είναι στόχος του κάθε παραγωγού. Από τι επηρεάζεται όμως το τελικό μέγεθος του καρπού της ακτινιδιάς.

Οι βασικοί παράγοντες είναι οι εξής:
1. Το γενετικό υλικό. Σχεδόν το σύνολο της ακτινιδοκαλλιέργειας στη χώρα μας ανήκει στην κλασική ποικιλία "Hayward" ή στον βελτιωμένο κλώνο 8. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από χωράφι σε χωράφι. Τα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχε συστηματική επιλογή μοσχευμάτων από γονείς με μεγάλους καρπούς όπως γίνεται τελευταία με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική παραλλακτικότητα ανάμεσα σε κτήματα ή και στα φυτά του ίδιου κτήματος. Έχω παρατηρήσεις φυτά να κάνουν κάθε χρόνο καρπούς 180γρ και τα διπλανά 120γρ. 

2. Επικονίαση. Η επικονίαση και γονιμοποίηση του ανθού είναι το Α και το Ω για την επίτευξη του μεγάλου καρπού. Ο αριθμός των σπερμάτων σε κάθε καρπό επηρεάζει άμεσα το τελικό μέγεθος. Σε περίπτωση κακής γονιμοποίησης οι καρποί παραμένουν μικροί και δεν μεγαλώνουν ούτε με παραπάνω λίπανση, ούτε με μεγαλύτερη δόση ορμόνης. Η ύπαρξη ικανού αριθμού αρσενικών φυτών καθώς και μελισσών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μειωθούν οι πιθανότητες κακής επικονίασης. Οι επίμονες βροχοπτώσεις ή οι δυνατοί άνεμοι την περίοδο της ανθοφορίας είναι αιτίες κακής επικονίασης σε βαθμό που μπορεί να ξεπερνάει το 80% του συνολικού καρπού. 

Εικόνα 2. 


3. Άρδευση. Η συστηματική και επαρκής άρδευση με καλής ποιότητας νερό είναι σημαντική. Ειδικότερα τις πρώτες 6 εβδομάδες από την άνθιση όπου και συμβαίνει η φάση της κυτταροδιαίρεσης η έλλειψη νερού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τελικό μέγεθος. Ουσιαστικά καμία στιγμή δεν πρέπει να δείξουν την εικόνα μαραμένου φυτού. 

4. Θρέψη. Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις η σωστή θρέψη είναι το κλειδί για την επιτυχία. Η θρέψη βασίζεται σε ένα συνολικό προγραμματισμό κάλυψης των αναγκών που διαφέρει από χωράφι σε χωράφι ανάλογα με το έδαφος και την ανάλυση του. Η θρέψη έχει αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο. Ωστόσο, θρέψη δεν σημαίνει μόνο λιπαίνω αλλά και ελέγχω. Η επάρκεια οξυγόνου στις ρίζες είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία του φυτού. Σε περίπτωση που το έδαφος είναι βαρύ ή "σφίξει" λόγω της χρήσης μηχανημάτων τότε δημιουργείται έλλειψη οξυγόνου στις ρίζες που οδηγεί σε μικροφυλλία και μικροκαρπία. Παρόμοια συμπτώματα έχουμε σε προσβολές από νηματώδη ή φυτόφθορα. 

         Οι τέσσερις αυτές μεταβλητές είναι κλειδιά για την επιτυχία στο μέγεθος στο μέγεθος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου