Οι εδαφολογικές αναλύσεις αποτελούν μέχρι και σήμερα σημαντικό εργαλείο στην θρέψη των φυτών. Οι ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά συστατικά είναι γνωστές και έχουν αναλυθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα. Η κάλυψη των αναγκών αυτών βασίζεται είτε σε εδαφολογική ανάλυση, είτε σε φυλλοδιαγνωστική ανάλυση ή τέλος εμπειρικά σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του φυτού και την αναμενόμενη παραγωγή. Η απόφαση για την σωστή λίπανση απαιτεί τεράστια εμπειρία καθώς οι ανάγκες της κάθε καλλιέργειας είναι διαφορετικές αλλά και οι χημικές διεργασίες και αντιδράσεις που συμβαίνουν στο έδαφος, δεσμέυοντας θρεπτικα στοιχεία, είναι χιλιάδες.
Τα τελευταία 3 χρόνια έκανα σε ελληνικά εργαστήρια αναλύσεις εδάφους και ταυτόχρονα φυλλοδιανγωστικές στα ίδια κτήματα. Αντιλήφθηκα ότι υπάρχει σε όλα τα δείγματα διαφορά των ελλείψεων στο έδαφος σε σχέση με αυτές στα φύλλα των φυτών. Φένεται ειδικά στην δενδροκαλλιέργεια ότι οι εδαφολογικές αναλύσεις βοηθούν κυρίως στην κατανόηση της καταλληλότητας του κτήματος για μια καλλιέργεια και όχι τόσο για τις θρεπτικές ανάγκες του. Δηλαδή, αν θέλουμε για παράδειγμα να φυτεύψουμε ακτινίδια μας ενδοιαφέρει άμεσα η μηχανική σύσταση του εδάφους, το Ph και το ποσοστό ανθρακικού ασβεστίου, αυτά είναι στοιχεία που μας δίνει μόνον η εδαφολογική ανάλυση.
Τι γίνεται όμως όταν αναζητούμε εξειδικευμένη θρέψη; Πως θα ανακαλύψουμε κρυφές ελλείψεις των φυτών; Για παράδειγμα, πριν μερικά χρόνια είχα μία εμπειρία, σε ένα αγρόκτημα που υπήρχε επάρκεια σιδήρου στο έδαφος, τα φυτά εμφάνιζαν έλειψη σιδήρου στα φύλλα!! Τελικά, ο λόγος ήταν ότι υπήρχε υψηλό Ph στο μεσοκυττάριο χώρο με αποτέλεσμα ο σίδηρος να αλλάζει σθένος έξω από το κυτταρικό τοίχωμα και να μην εισέρχεται στο κύτταρο, η λύση ήταν ο ψεκασμός με φωσφορικό μονοαμμώνιο 4κιλά/τόνο για τη μείωση του Ph στο φύλλο!
Όταν πλέον ξεκίνησα τις ταυτόχρονες αναλύσεις σε δενδρώνες ροδακινιάς και ακτινιδιάς ηλικίας άνω των 4 ετών αντιλήφθηκα ότι υπήρχε μεγάλο χάσμα των ελλείψεων στα φύλλα από αυτές που έδειχνε η εδαφολογική ανάλυση. Ειδικότερα, ενώ οι αναλύσεις εδάφους στα 30εκ, έδειχναν έλλειψη αζώτου στα περισσότερα αγροκτήματα τα φυτά είχαν επάρκεια του στοιχείου στα φύλλα, κάτι παραμφερές συμβαίνει και με τα άλλα στοιχεία! Μεγαλύτερο παράδοξο είναι ότι σε αγρόκτημα με 35ppm φωσφόρου στο έδαφος υπήρχε έλλειψη φωσφόρου στα φύλλα 0,14ppm, ενώ σε αγρόκτημα με 13ppm του στοιχείου στο έδαφος τα φύλλα είχαν επάρκεια με 0,28ppm. Από τα ιχνοστοιχεία πρόβλημα παραμένει η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου η οποία δεν επηρεάζεται από τις περιεκτικότητες στο έδαφος!
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλο σφάλμα στις εδαφολογικές αναλύσεις των στοιχείων. Οι λόγοι είναι πολλοί, μερικοί ίσως και άγνωστοι. Η παρουσία του ανθρακικού ασβεστίου, το ποσοστό της αργίλου, το ph, το νερό άρδευσης, η οργανική ουσία κ.α. είναι λόγοι που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη τροφοπενιών. Είναι σίγουρο ότι οι ρίζες αντλούν θρεπτικά στοιχεία από βαθύτερα στρώμματα από αυτά της εδαφολογικής ανάλυσης εξού και η παρουσία σε επάρκεια στοιχείων στα φύλλα ενώ λείπουν από το έδαφος. Ακόμη, οι ρίζες έχουν την δυνατότητα να εκλύουν κάποιες ουσίες στο εδαφικό διάλυμα και να αποδεσμεύουν κάποια από τα στοιχεία που χρειάζονται από το έδαφος.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι είναι απαραίτητο να γίνονται φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις ακόμα και σε βάρος των εδαφολογικών προκειμένου να βγούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πραγματικές ανάγκες των φυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου