Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην κερασοκαλλιέγεια είναι η μεγάλη ευαισθησία κάποιων ποικιλιών στο σχίσιμο των καρπών λόγω βροχόπτωσης. Οι έντονες βροχοπτώσεις την περίοδο την ωρίμανσης (στάδιο ροζ καρπού) προκαλούν εκτεταμένα σχισίματα στους καρπούς των περισσότερων ποικιλιών λόγω υπερβολικής εισόδου βρόχινου νερού από την επιδερμίδα του καρπού στη σάρκα του. Οι πιο ευαίσθητες ποικιλίες είναι όλες οι πρώιμες καθώς και τα Giant red, Τσολακέϊκα κτλ. Ενώ αντιθέτως οι Sabrina, Samba, Canadia Giant, Summit, Grace star, Reggina κ.α. είναι αρκετά πιο ανθεκτικές.
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος να αποκλειστεί τελείως το σχίσιμο των καρπών, ωστόσο φαίνεται ότι κάποιες εφαρμογές μπορούν να αυξήσουν τις ανοχές των καρπών με αποτέλεσμα την μείωση της τελικής ζημιάς. Φυσικά οι εφαρμογές αυτές μπορούν να αποδώσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος βροχής.
Ασβέστιο:
Οι διαφυλλικές εφαρμογές ασβεστίου μειώνουν ελάχιστα το σχίσιμο των καρπών αλλά αυξάνουν την μετασυλλεκτική συντηρησιμότητα των καρπών της κερασιάς. Πιο συγκεκριμένα 2-3 εφαρμογές ασβεστίου (INCA, Theocal, Calflux, Panda solufeed κτλ. ) αρκούν για ένα καλό αποτέλεσμα. Με το ασβέστιο αυξάνεται ακόμη και η σκληρότητα της σάρκας.
Πυρίτιο:
Το πυρίτιο (το στοιχείο του μέλλοντος στα διαφυλλικά για "πολλούς"), αυξάνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας του κερασιού μειώνοντας το ποσοστό σχισίματος. Οι εφαρμογές γίνονται από την πτώση πετάλων και έπειτα, ωστόσο κάποια προϊόντα μπορεί να αφήσουν λευκά στίγματα στους καρπούς. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και πυριτικό-ασβέστιο που καλύπτει τις ανάγκες και σε πυρίτιο και σε ασβέστιο. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει από εδάφους.
Γλυσίνη-Βεταΐνη + L-proline:
Ο συνδυασμός αυτός είναι ιδανικός για την μείωση της ωσμωτικής καταπόνησης των φυτών που οφείλεται σε περιβαλλοντικές καταστάσεις. Η χρήση του Fytomaat σε δοσολογία 1,5kg/ton στην αλλαγή του χρώματος σε κίτρινο χρώμα με επανάληψη 10 ημέρες πριν τη συγκομιδή μείωσε σημαντικά το σχίσιμο σε αρκετές ποικιλίες που δοκιμάστηκε. Το ίδιο προϊόν αυξάνει σημαντικά και την αντοχή των φυτών στο ψύχος την περίοδο της ανθοφορίας.
Γιββερελλίνη:
Η εφαρμογή γιββερελλίνης στην αλλαγή του χρώματος από πράσινο σε κίτρινο αυξάνει σημαντικά το μέγεθος του καρπού (1χιλ.), τη σκληρότητα της σάρκας και την αντοχή στο σχίσιμο λόγω βροχοπτώσεων (1 έρευνα υποστηρίζει ότι στην ποικιλία Ζιραατ το σχίσιμο αυξήθηκε αντί να μειωθεί). Ωστόσο, καθυστερεί την ωρίμανση 3-6 ημέρες. Τα σκευάσματα της γιββερελλίνης πρέπει να συνταγογραφηθούν για να γίνει η εφαρμογή. Πρέπει να υπάρχει έγκριση από το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Το παραπάνω άρθρο αφορά εμπειρικά συμπεράσματα του συγγραφέα. Η ευθύνη της χρήσης των προϊόντων αυτών βαρύνει τον χρήστη. Πάντα να συμβουλεύεστε τον εκάστοτε Γεωπόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου