Ποικιλία Αμυγδαλιάς Tuono, 2019

      Η ποικιλία Tuono είναι αυτογόνιμη ποικιλία αρκετά όψιμης άνθησης. Είναι παραγωγική και λαίμαργη ποικιλία με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στη μονίλια. Ο καρπός είναι μετρίου-μεγάλου (4γρ.) μεγέθους και ωριμάζει μετά τις 25 Αυγούστου. Το ποσοστό ψύχας κυμαίνεται από 35-40%. Είναι ποικιλία με σκληρό κέλυφος. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι εξάγει πολύ λάδι κατά το ψήσιμο του καρπού με αποτέλεσμα αυτός να καίγεται. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. 
         Η ποικιλία στη φετινή δύσκολη χρονιά είναι φορτωμένη με καλό μέγεθος καρπού όπως φένεται και στις φωτογραφίες από αγρόκτημα που παρακολουθούμε στους πρόποδες του όρους Πάϊκου. Το κτήμα είναι ηλικίας 5 ετών και ξηρικό (τα πρώτα χρόνια έγιναν μερικά ποτίσματα). 


Οι αποστάσεις φύτευσεις είναι 5*5μ. Με 40 δέντρα στο στρέμμα. Εκτός των λιπάνσεων έγινε εφαρμογή χωνεμένης αιγοπρόβειας κόπριας.



Τα δένδρα είναι φορτωμένα με καρπό, κάτι που υποδηλώνει ότι η ποικιλία είναι πολύ παραγωγική, αφού αντίστοιχα κτήματα άλλων ποικιλιών στην περιοχή έχουν μειωμένη παραγωγή. Η φυτοπροστασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν ιδιαίτερα επιθετική αφού η ποικιλία είναι ανθεκτική στη μονίλια. Μετά την άνθιση έγιναν 2 ψεκασμοί για ευρύτομο και πολυστιγμωση.
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως τα δένδρα της ποικιλίας είναι λαίμαργα, με έντονη και πλάγια ανάπτυξη. Το χειμώνα απαιτεί αυστηρά κλαδέματα για την αποφυγή της υπερκαρποφορίας και της λαιμαργίας. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία ποικιλία με αξιόλογα στοιχεία και πολύ παραγωγική, πρέπει όμως να αξιολογηθεί και η εμπορικότητα της. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου