Συνήθης ιολογικά προβλήματα στην ποικιλία Δαμασκηνιάς "Angeleno" και όχι μόνο

Η ποικιλία της δαμασκηνιάς "Angeleno" είναι μία από τις πλέον φυτευόμενες στην Ελλάδα, καθώς είναι όψιμη και έχει μεγάλη ικανότητα συντήρησης μέσα στο ψυγείο. Η ποικιλία είναι ιδιαίτερα παραγωγική σε χωράφια που ευνοείται η έντονη πτήση της μέλισσας και η επικονίαση.

     Παρά ταύτα, η Angeleno είναι μία ποικιλία ευαίσθητη σε ασθένειες με σημαντικότερη την Ίωση Ευλογιά των Πυρηνοκάρπων (Plum Pox Virus). Η ασθένεια εμφανίζει συμπτώματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα των καρπών σε βαθμό που τον κάνουν ακατάλληλους για εμπορεία. Ειδικότερα εμφανίζει σκούρες ακανόνιστες βυθισμένες περιοχές που συχνά πέρνους το σχήμα δακτυλίου. Οι παραγωγοί συχνά αναφέρουν το σύμπτωμα ως "τάπα". Πολλές φορές οι παραγωγοί πετάνε τους καρπούς αυτούς σε μιά ιδιαίτερη μορφή αραιώματος το καλοκαίρι. Ο μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό και με μηχανικά μέσα (κλάδεμα).

   Μία άλλη ασθένεια η οποία επηρεάζει κυρίως το φύλλωμα των δένδρων είναι ο Ιός της Νεκρωτικής Δακτυλιωτής Κηλίδωσης (Prunus Necrotic Ringspot Virus), η ασθένεια προκαλεί νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα. Οι κηλίδες πέφτουν σύντομα επάνω από το φύλλο αφήνονται τρύπες όπως αυτές της προσβολής από κορύνεο. Η ίωση παρουσιάζει επιδείνωση (οξεία φάση) την άνοιξη στην αρχή της βλάστησης και ύφεση στην πορεία του καλοκαιριού. Το νέο φύλλωμα δεν εμφανίζει νεκρωτικές κηλίδες και το φυτό επανακάμπτει. Κατά τη φάση αυτή έχουμε μειωμένη ή και καθόλου βλάστηση σε κάποια σημείω των βλαστών, μικρότερα του κανονικού φύλλα και η επιφάνεια αυτών είναι ανώμαλη. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Ο ιός μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό, μηχανικά μέσα και τη γύρη (Παναγόπουλος Χ. 1997. Ασθένειες Καρποφόρων Δένδρων και Αμπέλου. Εκδ. Σταμούλης 213-222.)

Εικόνα 1. Καρποί με συμπτώματα της ίωσης σάρκας, σκούρες κηλίδες και βαθουλώματα στην κάτω πλευρά του καρπού. Φύλλα με συμπτώματα του ιού της Νεκρωτικής κηλίδωσης καθώςκαι προσβολής από τετράνυχο. 

Εικόνα 2. Καρποί 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου