Η ποικιλία Λωτού Rojo brilliante

Ο λωτός είναι μία καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα. Από τις ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν οι ποικιλίες jiro και καραλιοκ παρέμειναν μέχρι σήμερα. Πλέον υπάρχει στα ελληνικά φυτώρια και η ποικιλία Rojo brilliante. Η ποικιλία αυτή κατάγεται από την Ισπανία όπου και υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Ωστόσο, και εκεί η διάδοση της ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. 

Η ποικιλία δίνει ένα λαίμαργο και ορθόκλαδο κατά τα πρώτα χρόνια δένδρο. Εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία ωστόσο απαιτεί 6-7 έτη για πλήρη παραγωγή. Έχει την ίδια συμπεριφορά με την ποικιλία καραλιοκ ή σοκολατίνα. Απαιτεί γόνιμα εδάφη που στραγγίζουν επαρκώς με ph 6-7.4.

Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους έως 400γρ, έντονου πορτοκαλί χρώματος όταν είναι ώριμος. Η ποικιλία είναι άσπερμη και παρθενοκαρπεί ενώ οι καρποί φύονται σε βλαστάρια του ίδιου έτους. Ο καρπός είναι στιφός κατά την συγκομιδή και απαιτεί αποστιφοποίηση σε θαλάμους με διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, επειδή η διαδικασία αυτή θα προκαλέσει και ωρίμανση του καρπού θέλει ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία για να γίνει. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται όταν ο καρπός δεν έχει ωριμάσει τελείως και έχει χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί με λίγο πράσινο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου