5 tips για μεγαλύτερα κεράσια

    Είναι πόθος του κάθε καλλιεργητή κερασιών να καταφέρει να παράγει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα κερασιών στο μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος. Δυστυχώς, αυτές οι δύο παράμετροι είναι αντιστρόφως ανάλογες, δηλαδή, όσο περισσότερους καρπούς έχω τόσο μικρότερο μέγεθος θα αποκτήσουν. Είναι συνήθες φαινόμενο σε αυτογόνιμες κυρίως ποικιλίες να έχουμε υπεραπαραγωγή και μικροκαρπία ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε νάνα υποκείμενα με μη αυτογόνιμες ποικιλίες. Πριν αναφερθούμε στις συμβουλές για να αυξήσετε το μέγεθος των κερασιών σαν πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά μεγάλο βαθμό το μέγεθος είναι γενετικό χαρακτηριστικό. Δηλαδή, η κάθε ποικιλία έχει ένα διαφορετικό μέγιστο στο μέγεθος του καρπού εφόσον αυτός παραχθεί σε ιδανικές συνθήκες (ποτέ δηλαδή). Για παράδειγμα η ποικιλία Early lory μπορεί να δώσει καρπούς έως 32 χιλ. όταν η ποικιλία η ποικιλία Sweet Aryana δίνει έως 34 χιλ. Όποτε το μέγιστο που επιδιώκουμε είναι διαφορετικό για κάθε ποικιλία. 

    1) Το κλάδεμα είναι το Α και Ω για την ρύθμιση της ποσότητας και ποιότητας σε κάθε αγρόκτημα. Κάθε ποικιλία σε κάθε υποκείμενο έχει διαφορετικό κλάδεμα. Για παράδειγμα μία αυτογόνιμη ποικιλία κλαδεύεται αυστηρά από την στιγμή που θα έρθει σε παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για τις ποικιλίες που φύονται σε υποκείμενα Gisela. Σε γενικές γραμμές αφαιρούνται όλοι οι λεπτοί βλαστοί >6χιλ. καθώς και αυτοί που έχουν φορά προς το έδαφος. Σε όλα τα επιστημονικά συγγράμματα αναφέρεται ο λόγος φυλλικής επιφάνεια προς καρπούς, όσο λιγότερα φύλλα σε σχέση με τον αριθμό των καρπών τόσο μικρότεροι καρποί. Πρέπει κάθε χρόνο να αφήνονται βλαστοί ετήσιοι παράλληλοι με το έδαφος οι οποίοι θα λειτουργούν σαν γραμμές παραγωγής θρεπτικών για τους καρπούς αλλά και θα είναι μελλοντικοί καρποφόροι βλαστοί.  (και ένα μυστικό: όταν θέλουμε να σταματήσουμε τη λαιμαργία ενός δένδρου κερασιάς καθ' ύψος τότε την κορυφή του την κλαδεύουμε αργά το καλοκαίρι και όχι το χειμώνα, αν την κλαδέψετε χειμώνα τότε θα λαιμαργήσει ξανά την επομενη χρονιά.)

    2) Διατήρηση της οργανικής ουσίας του εδάφους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η οργανικής ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των καρπών της κερασιάς καθώς προσφέρει στο έδαφος γονιμότητα και σωστή δομή. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ότι κοπριά βρούμε θα την εφαρμόσουμε. Επιλέγουμε οργανική ουσία από καλά χωνεμένα ζωικά ή φυτικά υπολείμματα. Η εφαρμογή λεοναρδίτη είτε  στερεού υλικού το χειμώνα είτε ως υδρολίπανση το καλοκαίρι επιδρά σε σημαντικό βαθμό στην διαθεσιμότητα των ανόργανων στοιχείων του εδάφους το φυτό. 

    3)  Σωστές αρδεύσεις όλο το χρόνο. Η κερασιά απαιτεί αρδεύσεις όλο το καλοκαίρι. Ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού απαιτούνται τακτικές αρδεύσεις κάθε 9-12 ημέρες. Όταν δεν αρδεύονται τότε οι κερασιές παράγουν διπλούς καρπούς ή καρπούς μειωμένης ποιότητας ενώ ταυτόχρονα γίνονται ευαίσθητες σε ασθένειες και έντομα. Η κερασιά για να μπει σωστά σε λήθαργο (να κοιμηθεί δηλαδή) πρέπει να αρδεύεται μέχρι αργά, καθώς έτσι επιτυγχάνεται υψηλός μεταβολισμός μέχρι αργά το φθινόπωρο ο οποίος θα αυξήσεις και τις αποθηκευμένες για την άλλη χρονιά αποθησαυριστικές ουσίες. 

    4) Επαρκής και ορθολογική λίπανση. Εφόσον ισχύουν όλα τα παραπάνω τότε μπορούμε να ασχοληθούμε και με τη λίπανση. Όπως αναφέρουμε και σε προηγούμενο άρθρο μας η λίπανση της κερασιάς είναι ένας δύσκολος γρίφος καθώς διαφοροποιείται ανά ποικιλία, υποκείμενο, έδαφος κτλ. Έχει εισχωρήσει στο μυαλό των περισσότερων παραγωγών ότι η κερασιά θέλει πολύ κάλιο χωρίς όμως αυτό να είναι σωστό. Η κερασιά απαιτεί περισσότερο άζωτο από ότι κάλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  και το υπερβολικό άζωτο είναι καλό! Το άζωτο εφαρμόζεται στην κερασιά σε 2 δόσεις, μία πριν την άνθιση και μία μετά την συγκομιδής περί τα μέσα Ιουνίου. Αυτό αποσκοπεί στην αποφυγή βλαστομανίας και ανταγωνισμού της βλάστηση με την παραγωγή. Ο έλεγχος του ph του εδάφους και η οργανική ουσία είναι σημαντικές μεταβλητές για την διαθεσιμότητα των υπολοίπων στοιχείων στα φυτά. Πάντα να θυμάστε ότι το λίπασμα δεν είναι τίποτα αν δεν περάσει μέσα από τα κύτταρα των φύλλων για να μετατραπεί στις απαραίτητες ουσίες για τον μεταβολισμό του φυτού και την ανάπτυξη του καρπού.

    5) Εφαρμογή βιοδιεγερτών και γιββερελλίνης. Η εφαρμογή γιββερελλινών αυξάνει το μέγεθος και τη σκληρότητα των κερασιών όταν εφαρμόζεται στην αλλαγή του χρώματος σε λευκό-ροζ. Ωστόσο, μεταθέτει την ημερομηνία συγκομιδής κατά 4 περίπου ημέρες. Η χρήση βιοδιεγερτών (φύκια, αμινοξέα, βιταμίνες κ.α.) προσδίδει στα φυτά ευρωστία και στους καρπούς ποιότητα. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται στη βάση ενός προγράμματος θρέψης και όχι μεμονωμένα και σποραδικά. 

    Στο παραπάνω συμβουλευτικό κείμενο αναλύσαμε 5 προτάσεις για την αύξηση του μεγέθους των καρπών κερασιάς. Παρά ταύτα η ποιότητα των κερασιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που πρέπει ο κάθε γεωτεχνικός να εξετάζει το κάθε αγρόκτημα ξεχωριστά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου