Η κερασιά (Prunus avium) είναι είδος κυρίως αυτόστειρο αλλά υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες που είναι αυτογόνιμες (Lapin, Big star κ.α.). Πολλές φορές συναντάμε κερασώνες που δεν καρποδένουν ικανοποιητικά. Υπάρχουν πολλές αιτίες για να μην παράγει ένας κερασώνας. Οι κύριες αιτίες είναι η ασυμφωνία μεταξύ ποικιλίας και επικονιαστή, ο όψιμος παγετός και η έλλειψη ικανού αριθμού μελισσών.
1. Τα μη αυτογόνιμα κεράσια που έχουν έρθει σε παραγωγική ηλικία (πλούσια άνθηση) απαιτούν παρουσία κατάλληλου επικονιαστή για να καρποδέσουν ειδάλλως καρποδένουν ελάχιστα. Ο κατάλληλος επικονιαστής πρέπει να έχει τα κατάλληλα αλληλόμορφα γονίδια (διαφορετικά από την ποικιλία) αλλά και να ανθίζει την ίδια περίοδο ακριβώς με την κύρια ποικιλία. Εφόσον πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να αναζητηθεί διαφορετική αιτία αν δεν υπάρχει καρπόδεση.
2. Εάν υπάρχει κατάλληλος επικονιαστής τότε πρέπει να υπάρχει κατά την περίοδο της άνθισης ιδανικός καιρός (16C-25C, άπνοια) και ισχυρή παρουσία μελισσών. Τουλάχιστον 1 κυψέλη/2 στρέμματα για την επίτευξη καλής επικονίασης. Αν δεν πετάξει η μέλισσα αρκετά δεν θα υπάρξει κανονική παραγωγή. Εάν την περίοδο της άνθισης επικρατήσουν θερμοκρασίες άνω των 25β. με αέρα τότε το στιγματικό υγρό στεγνώνει και η επικονοίαση
3. Σε νεαρά κτήματα υπάρχει η περίπτωση να μην εισέρχονται τα δένδρα σε καρποφορία. Δηλαδή, τα δένδρα να μην παράγουν ανθοφόρους οφθαλμούς (ροζέτες). Η αιτία αυτού του φαινομένου πηγάζει στην υπερλίπανση και τα αυστηρά κλαδέματα. Η λίπανση ενός νεαρού δένδρου κερασιάς είναι μία ευαίσθητη διαδικασία η οποία απαιτεί άριστη γνώση της φυσιολογίας του δένδρου. Αν για παράδειγμα λιπάνουμε υπερβολικά ένα δένδρο τότε αυτό λαιμαργίζει και δημιουργεί μόνο λαίμαργους βλαστούς με αποτέλεσμα να χρειαστούν 7-10 χρόνια για να μπει σε παραγωγή.
4. Η κερασιά είναι ένα πολύ ευαίσθητο είδος στον παγετό. Εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία την βλάστησης των οφθαλμών η αντοχή στο κρύο μειώνεται σημαντικά. Στην πράσινη κορυφή ένα παγετός της τάξης των -2 βαθμών για λίγες ώρες μπορεί να καταστρέψει σημαντικό μέρος της παραγωγής μας.
5. Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αποστάσεις φύτευσεις. Αν τα δένδρα φυτευθούν σε λάθος αποστάσεις τότε υπάρχει η περίπτωση να έχουν μειωμένη συγκομιδή μετά από κάποια χρόνια καλής παραγωγής. Αν για παράδειγμα φυτεύσουμε σε ένα γόνιμο χωράφι μια λαίμαργη ποικιλία σε υποκείμενο MAXMA14 ή CAB6P με αποστάσεις κάτω από 3,5 μέτρα ανά δένδρο και 4,8 μέτρα ανά γραμμή τότε μετά το 6-7 χρόνο τα δένδρα είτε είναι σε παλμέττα είτε σε κύπελλο θα "ανταμωθούν" τα κλαδέματα που αναγκαστικά θα γίνουν θα μειώνουν συνεχώς την παραγωγικότητα του κτήματος.
Εμενα δενουν αλλα ξαφνικα μεσα σε μια μερα τα πετάει πριν μεγαλωσουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς το ίδιο και σε μένα αρκετά λουλούδια αλλά δεν δένει καρπό...
ΔιαγραφήΕγώ έχω σάμπα σε cab στο 6ο καλοκαίρι...λίγα πράγματα τα τελευταία 2 χρόνια...μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνει λουλούδι και μετά ξερενετε και πεφουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα δένει πάρα πολλά και μετά τά ρίχνει κάτω.
ΑπάντησηΔιαγραφή