Κεράσια ποικιλίας Early bigi σε σύστημα κυπαρισσάκι, 2 ετών.

    
     Ένα μεγάλο λάθος των παραγωγών κερασιών που φυτεύουν νέα δένδρα, είναι η μη κοπή τους χαμηλά στους 40-50 πόντους κατά τη φύτευση έτσι ώστε τα δένδρα να ξεκινήσουν από την αρχή με ζωηράδα και ευρωστία. Το αποτέλεσμα είναι τα δένδρα το πρώτο καλοκαίρι να έχουν μικροφυλλία και καχεξία ενώ αδυνατούν να πετάξουν νέους βλαστούς. Πολλά από αυτά ξερένονται ενώ όσα επιβιώνουν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες του ξύλου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η ρίζα των δένδρων στο φυτώριο είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που απομένει κατά τη φύτευση. Φυσικά, υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις που υπό ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να πετύχει ο τρόπος αυτός (δροσερό καλοκαίρι, τακτικά ποτίσματα κτλ.). 

     Σε γενικές γραμμές προτείνεται η κοπή των δένδρων χαμηλά αμέσως μετά τη φύτευση. Τα τελευταία χρόνια δοκιμάσαμε μία τεχνική που αποσκοπεί να φέρει τα δένδρα πιο γρήγορα σε παραγωγή, με απώτερο στόχο να παράξουμε 500κιλά/στρ. τον 4ο χρόνο. Εδώ να διασαφηνίσουμε ότι μιλάμε για δένδρα σε υποκείμενα Gi 6. σε διαμόρφωση κυπαρισσάκι. Τα υποκείμενα ΜΑΧΜΑ 14 και CAB 6P δεν μπορούν να κάνουν δένδρα διαμορφωμένα σε κυπαρισσι, παρά μόνο σε κύπελλο ή σε παλμέττα φυτοφράχτη με διαστάσεις 4*4,5μ, εκτός αν το έδαφος είναι υπερβολικά άγονο που θα έχει ως αποτέλεσμα το νανισμο των φυτών.

      Τα νεαρά φυτά αφού φυτευθούν στο χωράφι με την ήδη εγκαταστημένη παλμέττα δένονται και κόβονται στο ύψος του δεύτερου σύρματος. Στην συνέχεια καθαρίζουμε με το χέρι του οφθαλμούς αφήνοντας 3-4 στο πρώτο σύρμα και 3-4 στην κορυφή. Ο σκοπός είναι να πάρουμε 3 βλαστούς στο πρώτο σύρμα ως τη νοητή πρώτη σκάλα του δένδρου και 3-4 βλαστούς ως δεύτερη σκάλα ενώ 1 βλαστός θα συνεχίσει καθ'ύψος την ανάπτυξη του δένδρου. Συνήθως, το δεύτερο χρόνο μερικοί πλάγιοι βλαστοί μπορεί να γίνουν αρκετά λαίμαργοι και χοντροί αυτοί δρώντας ανταγωνιστηκά στον κεντρικό κορμό θα του επιτρέψουν στα υπόλοιπα κλαδιά να εισέλθουν ευκολότερα στην καρποφορία, έπειτα θα αφαιρεθούν αφήνοντας 2-3 οφθαλμούς για να πάρουμε και σε αυτούς καρποφόρους βλαστούς.
 
       Τα δένδρα στους δοκιμαστικούς αγρούς τα πρώτα χρόνια έχουν ακανόνιστο σχήμα  και ασύμμετρη βλάστηση. Μετά τον 5ο χρόνο το σχήμα του δένδρου θα είναι ισορροπημένο και η βλάστηση ομοιόμορφη.

      Η παραπάνω τεχνική παραμένει σε δοκιμαστικό επίπεδο. Ωστόσο, όποιος θέλει μπορεί να την δοκιμάσει με δικιά του πάντα ευθύνη. Όποιος χρειαστεί παραπάνω πληροφορίες ας επικοινωνήσει μαζί μας. 

3 σχόλια: