Η μύγα της Μεσογείου

Η μύγα της Μεσογείου έχει το επιστημονικό όνομα Ceratitis capitata και είναι από τα σημαντικότερα έντομα εχθρούς της φρουτοκαλλιέργειας σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Προσβάλει 250 είδη καρπών, εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, σύκα, λωτούς κ.α. Προσβάλει ημιώριμους ή ώριμους καρπούς οι οποίοι καταστρέφονται.

Το τέλειο του εντόμου, η μύγα δηλαδή, είναι μικρότερο της οικιακής μύγας με μήκος περίπου 4-6χιλ. Τα χρώματα της είναι χαρακτηριστικά καθώς έχει μαύρες, καστανές και κίτρινες κηλίδες στο θώρακα της. Τα φτερά της είναι διαφανή και έχουν εγκάρσιες κηλίδες καστανές, κίτρινες και μαύρες. Η προνύμφη της (το σκουλήκι) είναι ακέφαλη, στενή μπροστά και κυλινδρική πίσω, ενώ σε μήκος φθάνει τα 9χιλ. 

Στην Ελλάδα έχει μέχρι 7 γενιές το έτος αλλά στην περιοχή των Γιαννιτσών πιστεύω ότι κάνει 2 ανάλογα τις καιρικές συνθήκες της χρονιάς. Διαχειμάζει ως προνύμφη κυρίως μέσα στο έδαφος εντός των προσβεβλημένων καρπών. Στην Νότια Ελλάδα τα ενήλικα εμφανίζονται την άνοιξη και τρέφονται με ουσίες όπως το νέκταρ ή μελιτώδη εκκρίματα εντόμων. Σε λίγες ημέρες είναι έτοιμες για αναπαραγωγή και μόλις συζευχθεί αρχίζει το καταστροφικό της έργο. Συνήθως ωοθετεί από 1-6 αυγά ανά νύγμα ωοτοκίας. Η προνύμφες μετά την εκκόλαψη των αυγών αναπτύσσονται εις βάρος του ώριμου καρπού η μία δίπλα στην άλλη. Οι καρποί στην πορεία προσβάλλονται από μύκητες και σαπίζουν. 

Στην περιοχή των Γιαννιτσών και βάσει του συστήματος παρακολούθησης με παγίδες decis trap που εφαρμόζω εντοπίζω την εκκίνηση της πρώτης πτήσης του εντόμου συνήθως μεταξύ 15/8 έως 5/9. Ωστόσο, φέτος και μέχρι τις 13/9/2017 δεν έχω καμία σύλληψη του εντόμου. Αυτό ίσως οφείλεται στους πολύ ισχυρούς παγετούς του προηγούμενου χειμώνα οι οποία κατέστρεψαν τα διαχειμάζοντα έντομα. Στα Γιαννιτσά το έντομο απειλεί κυρίως την καλλιέργεια του Λωτού και κάποιες ποικιλίες όψιμων δαμάσκηνων. 

Η αντιμετώπιση του εντόμου στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Απαιτεί συνεχή παρακολούθηση του πληθυσμού και συγχρονισμό μέσων καταπολέμησης. Τα μέσα καταπολέμησης οι δολωματικοί ψεκασμοί, οι χημικοί ψεκασμοί καλύψεως και η μαζική παγίδευση. 

Ο εκάστοτε γεωπόνος κρίνει ποιος από τους 3 τρόπους είναι ο κατάλληλος για την αντιμετώπιση του εντόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου