Υπάρχει μεγάλη απόκλιση απόψεων για το πότε είναι η σωστή περίοδος για την λίπανση των φυτών και ειδικά των πολυετών καλλιεργειών. Στα ετήσια, η λίπανση γίνεται, όπου συμφέρει να γίνει ως βασική λίπανση πριν τη σπορά ή το φύτεμα. Ενώ γίνεται και επιφανειακή λίπανση ανάλογα με τις ανάγκες και το βιολογικό κύκλο κάθε καλλιέργειας.
Στα πολυετή δενδροκομικά είδη όμως υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποια είναι η σωστή περίοδος λίπανσης. Η εφαρμογή γίνεται με το χέρι στα πεταχτά κάτω από την κόμη του δέντρου.
Δεν υπάρχει χρονικό σημείο ή περίοδος που είναι σταθερή για όλες τις καλλιέργειες. Δηλαδή, η λίπανση είναι μία τεχνική της οποία ο χρονικός συντονισμός εξαρτάται από πολλές μεταβλητές και παραμέτρους. Πότε και ποιες είναι οι απαιτήσεις του φυτού; Τι επιδιώκουμε με την λίπανση, περισσότερη βλάστηση ή καρποφορία; Ποια στοιχεία ρίχνουμε ανά εποχή;
Η λίπανση της κάθε καλλιέργειας και του κάθε αγροκτήματος πρέπει να γίνεται μόνο μετά από τη γνωμάτευση ειδικού γεωπόνου ο οποίος σύμφωνα με τις εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις θα προβεί σε γνωμάτευση και συμβουλή. Ελάτε να δούμε μαζί την πιο ορθολογική και οικονομική λύση για την λίπανση του οπωρώνα σας.
Ροδακινιές - Νεκταρινιά: Η λίπανση της ροδακινιάς πρέπει να γίνεται σε 2 δόσεις. Η πρώτη φορά είναι από το 1ο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και μετά. Η λίπανση για τα ανεπτυγμένα δένδρα πρέπει να περιέχει 10 μονάδες αζώτου, 5 μονάδες φωσφόρου και 10-14 μονάδες καλίου (θειϊκού καλίου κατά προτίμηση) έτσι προτείνουμε λιπάσματα τύπου 2-1-3 ή 1-1-2 ( Ν-P-Κ). Για παράδειγμα αν εφαρμόσουμε 11-15-15 τότε η δόση θα είναι γύρω στα 80 κιλά ανά στρέμμα ή 12-12-18 γύρω στα 70 κιλά ανά στρέμμα ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες τύποι ακόμα που μπορούν να εφαρμοσθούν στην καλλιέργεια αυτή. Μετά την καρπόδεση και την σκλήρυνση του πυρήνα θα γίνει εφαρμογή της επιφανειακή λίπανσης με σκοπό να συμπληρωθούν οι μονάδες που απαιτούνται για την σωστή και ποιοτική παραγωγή. Προσοχή, σε επιτραπέζια ροδάκινα και λαίμαργα δένδρα αποφεύγουμε την παραπάνω αζωτούχο λίπανση γιατί θα μαλακώνουν τα φρούτα ευκολότερα. Σε μη ασβεστούχα εδάφη η εφαρμογή νιτρικού ασβεστίου (600γρ./δένδρο) ή νιτρικού καλιοασβεστίου (400γρ/δένδρο) θα έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο μέγεθος του καρπού. Σε ασβεστούχα εδάφη να εφαρμοσθεί νιτροθεική αμμωνία στα συμπύρηνα ροδάκινα και νιτρικό κάλιο στα επιτραπέζια. Τέλος όσο οδεύουμε στην ωρίμανση μπορούν να γίνουν εκ νέου εφαρμογές νιτρικού καλίου σε όλα.
Κερασιά: Η λίπανση της κερασιάς μπορεί να γίνει σε μία ή δύο δόσεις. Αναλυτικά στοιχεία για την λίπανση της κερασιάς δίνονται στο εγχειρίδιο για τις Ετήσιες καλλιεργητικές πρακτικές της κερασιάς.
Ακτινιδιά: Η ακτινιδιά λιπαίνεται από δύο έως 4 φορές το χρόνο, η πρώτη είναι την άνοιξη λίγο πριν αρχίσει το "δάκρυσμα" των δένδρων (στάζουν χυμοί από τις τομές) με πολλές μονάδες αζώτου (10-13 μονάδες σύμφωνα με τη λαιμαργία του κτήματος) για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχει στην αρχή της βλάστησης, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε και 5-8 μονάδες φωσφόρου και 10 μονάδες καλίου έτσι χρησιμοποιούμε ένα λίπασμα τύπου 2-1-3 ή 2-1-2 με ιχνοστοιχεία. Επειδή η ακτινιδιά έχει ανάγκες και σε χλώριο στη βασική λίπανση προτιμούμε λιπάσματα με βάση το χλωριούχο κάλιο. Για παράδειγμα αν χρησιμοποιήσουμε 21-7-17 ή 21-7-14 ή 20-5-10 τότε εφαρμόζουμε 50-60 κιλά/στρέμμα ή αν χρησιμοποιήσουμε 12-12-17 ή 12-12-18 ή 12-11-18 τότε εφαρμόζουμε 80-90 κιλά/στρέμμα και προσθέτουμε λίγο άζωτο στην εκκίνηση της βλάστησης υπό μορφή νιτροθειικής αμμωνίας. Σε δεύτερη χρόνο και μόλις τελειώσει η πτώση πετάλων πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες σε ασβέστιο (μόνο σε εδάφη με λιγότερο απο 5% ανθρακικό ασβέστιο) με την προσθήκη 20-25 κιλών ανά στρέμμα νιτρικού ασβεστίου (χωρίς βόριο). Κατά τις πρώτες 60 ημέρες από την άνθιση ο καρπός θα πάρει το 70-80% του τελικού μεγέθους. Σε αυτό το διάστημα προσθέτουμε με υδρολίπανση σύνθετα κρυσταλλικά ή κοκκώδη (με το χέρι) λιπάσματα που έχουν νιτρικό κάλιο όπως 12-12-36, 14-7-28 ή 14-14-17 σε δόσεις που θα κρίνει ο εκάστοτε γεωπόνος. Σε εδάφη με οργανική ουσία κάτω του 2% πρέπει να γίνεται και εφαρμογή κοπριάς κάθε 2 χρόνια, ενώ η εφαρμογή χουμικών οξέων με την υδρολίπανση βελτιώνει την ποιότητα των καρπών. Προσοχή, δεν λιπαίνουμε την ακτινιδιά με διαφυλλικά λιπάσματα γιατί το φύλλο της έχει πολύ παχιά εφυμενίδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα προσλάβει εύκολα, εκτός από 2-3 ψεκασμούς με ασβέστιο για την βελτίωση της μετασυλλεκτικής ζωής των καρπών.
Για περισσότερες καλλιέργειες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.